Unieke eerste blik in nieuwbouw Blauwe Kruis: “Kon niet zonder gift van 1,2 miljoen euro”

Anne Marie Lagrou met Wiran , die vastgebonden aan en boom aangetroffen werd. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Zondag 6 oktober verhuizen 15 honden, 42 katten, 6 konijnen, 1 hamster en 1 cavia vanuit hun tijdelijk voorlopig onderkomen naar het gloednieuwe dierenasiel in de Krinkelstraat op Sint-Pieters. In afwachting van de officiële inhuldiging op vrijdag 11 oktober, een jaar later dan voorzien. Het Blauwe Kruis investeert in dit project meer dan 1,2 miljoen euro, zonder stadssubsidies, maar dankzij de erfenis van een welstellende Jabbeekse dierenvriendin. Zo kunnen eindelijk verwaarloosde dieren in de beste omstandigheden, conform de normen inzake dierenwelzijn, opgevangen en verzorgd worden.

“Een geluk bij en ongeluk”, zegt Bruggeling Johan Schoutteet, die al 25 jaar voorzitter is van het Blauwe Kruis. Vorig jaar kreeg het Brugs dierenasiel een telefoontje van een notaris, met de mededeling dat een kinderloze, bejaarde dame uit Jabbeke met een hart voor dieren haar erfenis bij testament naliet aan de Antwerpse Zoo en aan het Blauwe Kruis. Beide vzw’s kregen elk een som 1,2 miljoen euro op hun bankrekening gestort.

Hulp uit onverwachte hoek

“Zonder die gulle gift hadden wij nooit onze uit 1979 daterende koterijen kunnen vervangen door een nieuwbouw”, bekent Johan Schoutteet. Maar zelfs die erfenis was onvoldoende om het nieuwe dierenasiel volledig te kunnen bekostigen, want het prijskaartje is enkele honderdduizenden euro’s hoger opgelopen. Hoeveel de totale kostprijs is, wil het Blauwe Kruis niet kwijt.

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=DmsvrgjaolY

Voorzitter Johan Schoutteet heeft de voorbije jaren voortdurend moeten cijferen en kosten besparen om de bouw financieel rond te krijgen: “Zonder te tornen aan het comfort van de dieren. We krijgen geen subsidies, noch van de stad Brugge noch van Vlaanderen. Ons inkomen halen we uit giften, het adoptiegeld (185 euro per hond) en uit het lidgeld van 15 euro dat ongeveer 2.000 leden jaarlijks betalen. Dat zijn mensen die één of meerdere keren per week gaan wandelen met de verwaarloosde honden”, aldus de voorzitter van het Brugs dierenasiel.

Jaar vertraging

In feite stelde de inspectiedienst Dierenwelzijn het Blauwe Kruis voor de keuze: ofwel het aantal hondenhokken halveren, zodat de dieren meer ruimte kregen, ofwel een nieuwbouw realiseren met meer plaats. “We hebben resoluut voor de tweede optie gekozen”, zegt Johan Schoutteet. Het resultaat is een nieuwbouw van 1500 m², met 32 binnen- en buitenhokken, 22 looprennen en een opvangcapaciteit voor 150 poezen. “Elk hondenhok is minimum 7 m² groot”, benadrukt onze gesprekspartner.

Vorige week werd een hond achtergelaten, vastgebonden aan een boom…

De werken aan het nieuwe dierenasiel liepen niet van een leien dakje, de bouw kende een jaar vertraging. “De brug naar ons dierenasiel was amper drie meter breed en onvoldoende stabiel voor brandweerwagens. Op vraag van de brandweer werd die verbreed tot zes meter en verstevigd tot 45 ton”, vervolgt de voorzitter. Bovendien moest het Blauwe Kruis extra groen voorzien. “Voor elke boom die wij kapten, moest er een vervangen worden.”

Een bijkomend probleem lag in het waterverbruik. “Omdat wij 4.000 liter water per dag nodig hebben, is het stadswater onbetaalbaar voor het dierenasiel. Bijgevolg zullen we alle water opvangen vanop ons groendak. Daarnaast hebben we ondergronds 40.000 liter water zitten. Maar ook dat is onvoldoende en zal aangevuld worden met putwater en, indien nodig, met stadswater. We gebruiken stadswater in hoofdzaak om de dieren drinken te geven”, aldus onze gesprekspartner.

Johan Schoutteet , voorzitter van het Blauwe Kruis bij de nieuwbouw.
Johan Schoutteet , voorzitter van het Blauwe Kruis bij de nieuwbouw.© Davy Coghe

Het nieuwe Blauwe Kruis krijgt overal vloerverwarming, via een warmtepomp op elektriciteit. “Dankzij die vloerverwarming kunnen de honden nergens tegen radiatoren plassen, want anders moeten we die na twee jaar vervangen”, vervolgt Johan Schoutteet. Elke ruimte heeft een afzuigsysteem, zodat er onderdruk verkregen wordt, dat het risico op ziekten beperkt.

De voorzitter wijst erop dat alle afvalwater in de septische putten terecht komt en vandaar naar onze individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater (iba): “Bijgevolg kunnen wij het gezuiverde water in het vaartje naast ons asiel lozen.”

30 Mussennesten

Een veiligheidssysteem met 34 camera’s zorgt ervoor dat de vier werknemers en de dierenarts zicht hebben op alle dieren. “Ons nieuwe asiel krijgt een aparte ruimte voor knaagdieren. Op jaarbasis ontfermen wij ons over hamsters, konijnen en ratten. Jawel, er zijn Bruggelingen die ook ratten adopteren!”

Achteraan het asiel worden 30 mussennesten geplaatst, want er vliegt in de buurt een kolonie van 100 mussen rond. Nieuw is ook de quarantaine ruimte voor katten, die gemiddeld drie weken in het asiel verblijven. “We castreren of steriliseren de poezen, van euthanasie is geen sprake. De kattenhokken worden zo opgesteld, dat de poezen niet naar elkaar kunnen kijken en niet niezen in elkaars richting. Dat vermindert de verspreiding van de kattenniesziekte.”

Op jaarbasis ontfermt het Blauwe Kruis zich over 600 verwaarloosde of afgestane honden. “Dat cijfer is gedaald, ooit ging het om 1.000 dieren. Honden worden minder dan vroeger op straat achtergelaten omdat ze verplicht gechipt zijn. Jammer genoeg worden we nog regelmatig geconfronteerd met zware verwaarlozing. Deze week moesten we de hond Omer, en oude Labrador, in slaap brengen, want door vergevorderde artrose waren zijn achterste poten zo goed als verlamd.. Drie dagen lang hebben we tevergeefs geprobeerd hem te redden met goede zorgen en een cortisone behandeling. Het dier kon niet meer op zijn poten staan. Buren hadden de verwaarlozing opgemerkt en de politie verwittigd, waarna agenten het dier in beslag namen. Nu zijn we op zoek naar een nieuw baasje voor de Staffordshire Terrier Wiran. Die werd vorige week in Torhout aangetroffen langs de openbare weg, vastgebonden aan een boom….”

VIDEO: …

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier