Unieke bezigheid tijdens de lockdown: Marnic Veys bouwt Fatimakapel op schaal na

Marnic Veys (links) en Stefaan Dendoncker bij de replica. (foto GJZ)
Redactie KW

Marnic Veys (77) heeft de vele vrije tijd tijdens de lockdown nuttig besteed. De nog steeds creatieve man bouwde de Fatimakapel na in miniatuur. Een kapel die hem na aan het hart ligt.

Marnic Veys is zeker geen onbekende in Otegem en omstreken. Na zijn loopbaan bij de firma Bekaert in Zwevegem is hij nog altijd een duiveltje-doet-al. Zijn grootste hobby is muziek. Velen kennen hem van zijn optredens met zijn lievelingsinstrument het accordeon en ook met de synthesizer kan hij goed overweg. Marnic heeft ook met succes al enkele cd’s opgenomen.

Marnic is ook de bezieler van het jaarlijkse missiefeest in de parochiezaal in Otegem, dit nu al voor de 38ste keer en telkens gaat de opbrengst integraal naar een goed doel. Ook bij de organisatie van de gesmaakte kerstconcerten met o.a. Jo Vally is hij een drijvende kracht. Ook hier gaat de opbrengst naar een goed doel waar Otegemnaren bij betrokken zijn.

Feestelijkheden

In 1998, toen ‘Otegem 1000’ met grootse feestelijkheden gevierd werd, bouwde Marnic de op heden beschermde kerk van Otegem na in miniatuur. “Zijn scholing metaal in de toenmalige ‘vakschool’ van Kortrijk, was voor hem zeker een pluspunt. Maar ook zijn creativiteit en vakmanschap zorgden ervoor dat hij met vaak al gebruikte en primitieve voorwerpen, er een echt kunstwerk van maakte.”, zegt Stefaan Dendoncker, voorzitter van de kerkfabriek.

“Deze mooie kapel heeft een plaats apart in mijn hart” – Marnic Veys

Na precies 22 jaar voelde Marnic het blijkbaar weer kriebelen om iets in miniatuur na te bouwen. Het werd de Fatimakapel die op een kleikop, waar vroeger de Herrekotmolen stond, op 20 juni 1948 plechtig ingewijd werd. Nu nog wordt deze kapel druk bezocht.

“Deze mooie kapel heeft een plaats apart in mijn hart. Ze is een deel van mijn leven geworden. Tussen 1 maart en 30 november open en sluit ik dagelijks de kapel en dit al vele jaren. Ik hou er ook een oogje in het zeil en help bij het onderhoud ervan”, vertelt Marnic die tijdens de coronalockdown vier weken dagelijks aan de replica werkte.

Vanuit de kerkfabriek Sint-Amandus en Sint-Anna Otegem opteerde men om deze twee prachtige en unieke replica’s een aparte plaats te geven in de kerk te Otegem. “Zo blijven deze beide kunstwerken vereeuwigd en tonen wij als kerkbestuur onze dankbaarheid aan Marnic”, besluit Stefaan Dendoncker. (GJZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.