Uniek: vier tweelingen in het eerste leerjaar W’IJzer

Links zittend met blauwe trui Lieke en naast haar zus Sanne Dekeersschieter, in het midden vooraan Kato en haar broer Angelo Verswyver, helemaal rechts zittend Ilke en broer Nand Vermander en achteraan geknield links Yanaïka en broer Xsander Tonnè. (foto ACK)
Redactie KW

Heel vaak gebeurt het niet dat er meer dan één tweeling in de klas zit maar bij de lagere school W’IJzer in Diksmuide is de situatie écht uitzonderlijk: het eerste leerjaar telt maar liefst vier tweelingen.

“We hebben nog niet veel tweelingen gehad op school”, vertelt directrice Charlot Van D’Huynslager. “Nu zijn er plots vier tweelingen. Ons eerste leerjaar bestaat uit twee klassen: de Bijtjesklas van juf Céline Six , waar 25 leerlingen samen zitten en de Hommeltjesklas van juf Sabine Weise die 26 leerlingen telt. In de bijtjesklas zitten Sanne en Lieke en Xsander en Angelo. Nand, Ilke, Kato en Yanaïka zitten in de Hommeltjesklas bij juf Sabine. Het is op vraag van de ouders zelf dat er tweelingen in een verschillende klas zitten, omdat ze vinden dat de kindjes dan beter leren en een beter gevoel in de klas hebben.”

“Ze zijn in ieder geval allen heel leergierige leerlingen met een goede inzet in de klas“, vertelt juf Céline.

Geen spiegelbeelden

“Er is ook nooit een probleem met het verwisselen van namen, geen enkele van de tweelingen die wij hier hebben zijn elkaars spiegelbeeld. Bij de twee meisjes, Sanne en Lieke, is er een duidelijk verschil. Sanne heeft lichtblonde haren, Lieke daarentegen heeft een donkerblonde, bijna bruine haardos. De andere tweelingen bestaan telkens uit een jongen en een meisje en kunnen dus niet door elkaar gehaald worden.”

De kindjes zelf vinden het helemaal niet zo speciaal. Ze zijn elkaar gewoon en vinden ook dat zij niet specialer zijn dan hun vriendjes of vriendinnetjes die thuis of op school ook nog één of meerdere broertjes of zusjes hebben. “Het is vanzelfsprekend dat ze een dichte band hebben met elkaar maar het is daarbij ook heel goed dat ze elk op zich hun eigen weg zoeken in het leven” zegt juf Sabine. “Het is belangrijk dat ze hun eigen vriendjes blijven hebben en niet telkens enkel op elkaar terugvallen, dat ze ook hun eigen gaven ontwikkelen en zichzelf blijven. Met de vriendjes in de klas gaat het heel goed, er wordt tijdens de speeltijden veel en graag gespeeld met de andere kindjes uit de klas, ze zijn heel sociaal.”

Sanne en Lieke Dekeersschieter zijn de kindjes van Sam en Annemarie Warendorff uit Keiem. Xsander en Yanaïka Tonné wonen met hun ouders Nico en Nadjenka Vertonghen in Beerst. Angelo en Kato Verswyver zijn kindjes van Whitney Heylen uit Esen en Ilke en Nand Vermander wonen samen met hun ouders Jurgen en Eline Vercooren in Houthulst. (ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier