Uniek project Het Portiek opent: “Wij bieden jonge mensen met dementie hier een thuis”

Directeur Zorg Kristof Claeys, directeur Michèle Desmet, centrumleider van De Villa Stef Vandommele en wooncoördinator Het Portiek Evelien Vandenbroucke stellen met trots Het Portiek voor. © EDB
Redactie KW

Het Portiek, de nieuwbouw van Woon en Zorg De Korenbloem voor mensen met jongdementie. Zondag stelt Het Portiek haar deuren voor het eerst open voor het grote publiek.

Door Els Deleu

Net voor de Dag van de Zorg vond donderdag de officiële opening plaats van Het Portiek. Ook buurthuis De Villa, gevestigd in Villa Lauwers op Sint-Jan, paalt aan Het Portiek. Bij De Korenbloem werd een uitbreiding van 90 bedden opgesplitst in twee woongelegenheden. Enerzijds is er De Pergola die zich richt op een specifieke doelgroep en volgend jaar moet openen. Anderzijds opent nu Het Portiek, een nieuwbouw van 46 bedden voor mensen onder de 65 jaar die de diagnose van dementie kregen. Aan elk project hangt ook een gerenoveerde villa van de familie Lauwers die ondergronds verbonden is.

Het Portiek omvat vier woningen met een aparte voordeur voor tien personen. Er is een leefruimte met onder meer een keuken en een salon van waaruit je naar de kamers kan. Het dagverzorgingscentrum ligt op het niveau van de tuin die alle gebouwen op de site van De Korenbloem met elkaar verbindt. Alle gebouwen kijken ook uit op die grote tuin, die een verborgen stuk groen in de stad is. Naast de vier woningen zijn er in Het Portiek nog drie mantelzorgflats en twee studio’s. “Het is de bedoeling dat de mensen met dementie lange tijd van onze diensten kunnen gebruik maken”, stelt directeur Michèle Desmet. “In De Villa kunnen ze samen met de buurtbewoners activiteiten volgen en genieten van de dienstverlening of zelfs gewoon eens binnenkomen. Als het niet meer lukt thuis, kan een studio of een mantelzorgflat gebruikt worden. Daar kan ook de partner wonen met de persoon met dementie. Ook verhuizen naar een van onze woningen is een optie.”

Uniek project Het Portiek opent:

Kleinschalig

“We zijn uniek in de streek”, stelt directeur Zorg Kristof Claeys. “Voor residentiële opvang voor personen met jongdementie moest je vroeger naar Eeklo of Brugge. In ons dagcentrum zagen we al dat er nood was aan specifieke opvang. We werken in Het Portiek ook kleinschalig met de klemtoon op wonen en met een activiteitenaanbod die gericht is op jonge mensen. Velen zijn fysisch tot meer in staat dan ouderen die in een stadium van dementie zijn.”

Info: Op de Dag van de Zorg, zondag 17 maart staan de deuren van Het Portiek open van 10 tot 17 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier