Uniek: parkinsonpatiënt Rik is nu ook… bokser

Parkinsonpatiënt Rik Hendrickx zorgt voor een unicum in Vlaanderen. © foto Davy Coghe

Rik Hendrickx (49) is de eerste Vlaming die de ziekte van Parkinson te lijf gaat met bokstraining. De Zedelgemnaar was pas 41 jaar toen deze ongeneeslijke ziekte bij hem werd vastgesteld. Dat hij de ziekte en haar symptomen ooit zou afremmen met bokstraining, had hij zelf nooit verwacht. Tot zijn kinesist Stijn Pollet het aan hem voorstelde. “Het was eerlijk gezegd het laatste waaraan ik dacht”, getuigt Rik. “Maar net door de veelzijdigheid ervan is bokstraining zeer geschikt voor parkinsonpatiënten.”

Rik Hendrickx (49) heeft de ziekte van Parkinson, een neurologische aandoening waarbij zenuwcellen in de hersenen langzaam afsterven. De kans op de ziekte van Parkinson neemt toe met het ouder worden, maar kan dus ook jonge mensen zoals Rik treffen. “De diagnose werd bij mij gesteld in juli 2011, acht jaar geleden dus”, begint Rik, die vorig jaar in juli gestart is met bokstraining. “Puur toeval eigenlijk, want voordien had ik totaal geen interesse in de bokssport. Ik wist er eerlijk gezegd ook niets van af. Ik ben in therapie bij kinesist Stijn Pollet van groepspraktijk De Krokus in Zedelgem en het was hij die me erover vertelde.”

Stijn Pollet: “Een collega had mij een filmpje getoond over wat neuroboxing genoemd wordt in de Verenigde Staten en Engeland, de twee landen waar al bokstraining gegeven wordt aan parkinsonpatiënten. Boksen is een oude hobby van mij, dus zo kwam ik op het idee om bokstherapie te organiseren voor parki’s. Ik deed het voorstel aan enkele parkinsonpatiënten, maar het was uiteindelijk Rik die er als enige is op ingegaan. We zijn aftastend begonnen en hebben de trainingen opgebouwd, op Rik zijn eigen tempo.”

Boksen wordt steeds populairder, maar de sport blijft gelinkt aan agressie. Dat was ook een van de eerste dingen die door Rik zijn hoofd spookten, maar hij wou het toch een kans geven. En dat heeft hij zich naar eigen zeggen nog geen seconde beklaagd. Daarom wil hij zijn positieve ervaring delen. “Bewegen is sowieso heel belangrijk als je de ziekte van Parkinson hebt en boksen is een heel complete training, want heel wat belangrijke elementen worden aangepakt zoals kracht, evenwicht en algemene conditie. Mijn lichaam wordt uitgedaagd, maar niet overbelast. Het is natuurlijk ook een pluspunt dat Stijn kinesist is, bij de minste hinder weet hij wat hij moet doen om overbelasting te voorkomen.”

Rik Hendrickx met zijn Zedelgemse kinesist én trainer Stijn Pollet.
Rik Hendrickx met zijn Zedelgemse kinesist én trainer Stijn Pollet.© foto BC

Patiënten met punch

Rik volgt een keer per week bokstraining, maar hij heeft ook de discipline om thuis te oefenen. “Ik probeer dagelijks een aantal stretch- en bewegingsoefeningen te doen. Ook tijdens de dagen dat ik ga werken – ik werk nog halftijds als technisch bediende bij Bombardier – probeer ik mijn oefeningen te doen. Al loopt het niet elke ochtend even vlot, maar gelukkig heb ik flexibele uren en een goede verstandhouding met mijn collega’s waardoor ik gerust wat vroeger of later kan beginnen.”

Onder de noemer ParkiBoks, laat je niet uit je lood slaan! organiseert kinesist Stijn Pollet vanaf juli bokstrainingen voor parkinsonpatiënten ‘met punch’. “Door er een groepsgebeuren van te maken, hopen we de drempelvrees weg te nemen”, aldus de kinesist, die hiervoor in zee gaat met Parkili.be, de vzw die het levenslicht zag in 2017 in Torhout, nadat neurologen en verpleegkundigen van het AZ Delta met enkele parkinsonpatiënten de Kilimanjaro hadden bedwongen. De vzw heeft tot doel het welzijn van personen met de ziekte van Parkinson en hun omgeving te verbeteren.

Rik is dan wel de eerste Vlaamse parkinsonpatiënt die bokstraining krijgt en dat graag wil promoten, maar hij wil ook benadrukken dat hij niet het gezicht is van ParkiBoks. “Het is zeker niet de bedoeling dat ik overkom als hét gezicht van de organisatie, want daar zal ik maar in geringe mate bij betrokken zijn. De aandacht moet vooral gaan naar de organisatie en wat zij voor mensen kan betekenen. Ik doe mijn verhaal om een bewustzijn te creëren bij de mensen. Bij mijn ziekte denken veel mensen enkel aan beven, maar dat dekt de lading natuurlijk niet. Ik wil dan ook de andere aspecten van Parkinson voldoende duidelijk maken. Zo was krachtverlies een van mijn eerste symptomen, maar dankzij de bokstraining neemt mijn kracht toe waardoor het gemak toeneemt waarmee ik dagelijkse zaken onderneem.”

Uitlaatklep

Maar er zijn nog tal van voordelen, weet Rik. “Door mijn ziekte heb ik last van stijfheid, maar dankzij de training kan ik mijn armen ontspannen. Tijdens het boksen moet je ook tellen, waardoor je een ritme leert opbouwen en dat helpt mij om mijn bewegingen minder vlug te laten blokkeren. Je traint dus ook je hersenen. En wat uiteraard ook heel belangrijk is: het is leuk om te doen én het is een goede uitlaatklep. Mijn boodschap aan andere parkinsonpatiënten is dan ook: laat je zeker niet afschrikken, je bepaalt zelf het ritme.”

De eerste training ParkiBoks vindt plaats op zaterdag 6 juli van 10 tot 11 uur in de parketzaal van de Groene Meersen in Zedelgem. Inschrijven kan via een e-mail naar parkiboks.zedelgem@parkili.be. Meer informatie: www.parkili.be

Parkinsonpatiënt Rik Hendrickx in de oefenzaal van groepspraktijk De Krokus in Zedelgem.
Parkinsonpatiënt Rik Hendrickx in de oefenzaal van groepspraktijk De Krokus in Zedelgem.© foto Davy Coghe