Uniek: oma en kleindochter hebben collectie van bijna 400 Monopoly-spelborden

Ingrid Naert en dochter Jaimely Meerschaert in de kamer waar 400 dozen monopoly verzameld liggen. © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Exact 398 verschillende Monopoly’s hebben Ingrid Naert en haar kleindochter Jaimely Meerschaert bij elkaar verzameld. Totale waarde: tussen de 10.000 en 15.000 euro. “En zeggen dat we het spelletje zelf vrijwel nooit spelen”, glimlachen ze.

De verzamelwoede van Ingrid Naert (63) en Jaimely Meerschaert (18) uit Roeselare startte twaalf jaar geleden. “Volledig toevallig, want wij spelen absoluut geen gezelschapsspelletjes”, lacht Ingrid. “Meer nog: ik kan niet tegen mijn verlies.”

Samen met haar kleindochter bemande Ingrid een standje op een rommelmarkt in het Antwerpse. “Een dame vroeg ons of we ook Monopoly-spellen verkochten. Dat vonden we vreemd, want volgens ons bestond er slechts één versie van het spel. Haar vraag triggerde ons wel en voor we het goed en wel beseften, gingen we zelf op zoek naar alle mogelijke versies van het bekendste gezelschapsspel ter wereld.”

https://www.youtube.com/watch?v=74W4k8kl-zQ

De eerste speldoos die Ingrid en Jaimely in huis haalden, werd uiteindelijk ook geopend. “Niet om een spelletje te spelen, maar om de inhoud te bestuderen. Neen, veel Nieuwstraten en andere Lippenslanen hebben wij in ons leven nog niet gekocht. We vinden het gewoon leuk om onze collectie verder uit te breiden.”

Rich Uncle Pennybags

En die is ronduit indrukwekkend te noemen. “Nu hebben we 398 verschillende versies, maar op ons ‘hoogtepunt’ waren dat er 428. Enkele jaren geleden hebben we besloten om de nagemaakte varianten van de hand te doen.”

Veel Nieuwstraten en andere Lippenslanen hebben wij nog niet gekocht. We vinden het leuk om onze collectie verder uit te breiden

De basisvereiste is dat de befaamde Mister Monopoly – voor de quizfanaten onder ons: zijn naam is Rich Uncle Pennybags – op de doos prijkt. “We hebben ons laten vertellen dat er in totaal zo’n 1.500 verschillende versies op de markt zijn. Onze collectie ooit helemaal vervolledigen, is dus niet aan de orde. Maar we doen dapper verder.”

Uniek: oma en kleindochter hebben collectie van bijna 400 Monopoly-spelborden
© STEFAAN BEEL

En dat is aan de verzameling te zien. Noem een soort en Ingrid en Jaimely hebben die in huis. “Zelf speel ik heel af en toe de versie van mijn lievelingsserie Riverdale of die van onze thuisstad Roeselare, maar heel veel speldozen steken nog gewoon in de verpakkingsfolie”, pikt Jaimely in. “We zijn ook best trots op onze collectie. De oudste speldoos dateert uit de jaren veertig en de totale waarde schommelt tussen de 10.000 en 15.000 euro. Best veel, maar voor een hobby moet je iets over hebben, zeker?”

Muur in slaapkamer

Alle speldozen staan netjes opgesteld in de slaapkamer van oma Ingrid. “Ze bekleden een volledige muur”, grinnikt ze. “Enkel voor onze televisie is nog een ‘gaatje’ voorzien. Al moet ik toegeven dat vooral de Monopoly-spellen mijn aandacht trekken. Ze zijn het eerste wat ik ‘s ochtends zie.”

“Voor een gepersonaliseerde Monopoly van een Nederlandse holebibar betaalde ik 100 euro”

De collectie herbergt ook een pak internationale stukken. “We bezitten veel spelborden uit Engeland en Nederland, maar we hebben ook een exemplaar in huis uit Singapore, Mexico, Rusland en zelfs Nieuw-Zeeland. Een ander topstuk is een gepersonaliseerde Monopoly van een holebibar uit Nederland. Daar heb ik 100 euro voor gegeven. Best veel, maar de prijs meer dan waard.”

Uniek: oma en kleindochter hebben collectie van bijna 400 Monopoly-spelborden
© STEFAAN BEEL

Aan de imposante collectie verkopen denken Ingrid en Jaimely niet. “Daarvoor is ze ook op emotioneel vlak van te grote waarde”, klinkt het. “We hebben maar van één iets spijt: dat we een tot Monopoly-bord openklapbare vrachtwagen destijds niet gekocht hebben. Dat zou onze verzameling pas hélemaal uniek maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier