Uniek krantje ‘Woelig Water’ belicht zeezegeningen

Medewerkers van de diverse deelnemende organisaties. V.l.n.r. Peter Rossel, Laure Missiaen, Emmie Segers, Sara Huycke, Hannelore Neyt, Doenja Van Belleghem, Hilde Veulemans, Carl Dekkers en Lothar Casteleyn. © (fotoML)
Redactie KW

Het Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag (LECA) heeft een uniek krantje uitgebracht dat de traditie van de zeezegeningen belicht. Dat is dinsdag voorgesteld in Oostende en zal verspreid worden via de toeristische diensten.

Onder de naam ‘Woelig water’ werkten LECA (Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag), de Erfgoedcellen Kusterfgoed en Brugge, het Bisdom Brugge en Maria door Vlaanderen Gedragen de voorbije maanden aan een erfgoedproject rond de zeezegeningen en vissersmissen aan de Belgische kust. Dit project resulteerde in een gelijknamige krant.

“Zeezegeningen en vissersmissen zijn onlosmakelijk verbonden met de visserij“, zegt Emmie Segers van Leca. Veel van die vieringen, de vroegere zeewijdingen, werden ondertussen gekoppeld aan maritiem getinte feesten zoals het Westendse Visweekend, Oostende voor Anker, de Oostduinkerkse Garnaalfeesten… . De zeezegening slaat vandaag niet alleen op vissers of ander zeelui maar ook op iedereen die met de kust, het toerisme en de zee te maken heeft. De eenmalige krant ‘Woelig Water’ laat de zeezegeningen ontdekken via gesprekken met o.a. een visser op rust, enkele priesters, en medewerkers van toeristische diensten.

‘Woelig Water’ vind je gratis bij de Toeristische Diensten van de 10 kustgemeentes.

(ML)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.