Uniek jaar voor kindergemeenteraad in Zwevegem: vuilnisbakken worden ‘afvalmonsters’

De kindergemeenteraad kon eenmaal fysiek samenkomen en dit om afscheid te nemen.© Geert Vanhessche
De kindergemeenteraad kon eenmaal fysiek samenkomen en dit om afscheid te nemen.© Geert Vanhessche
Redactie KW

Nu het eind van het schooljaar nadert, nam ook de kindergemeenteraad afscheid. Het werd een uniek jaar, want nagenoeg alle vergaderingen verliepen digitaal. Drie werkpunten worden nu geconcretiseerd.

De kindergemeenteraad, die al drie jaar actief is, wordt telkens bij aanvang van het schooljaar gekozen uit de leerlingen van de vijfde en zesde leerjaren van alle Zwevegemse basisscholen. Het zijn dan de ‘raadsleden’ zelf die een kinderburgemeester kiezen. Deze eer kwam dit jaar toe aan Maure Cottenier, die in het zesde leerjaar van De Groene Kouter zit.

Nu de grote vakantie lonkt, werd vorige vrijdag afscheid genomen van de kindergemeenteraad. “Het was een bijzonder jaar”, zegt Maure. “Niet alleen omdat we iets konden doen naar het beleid toe, maar ook omdat we geen enkele keer konden vergaderen in de raadzaal. Alle vergaderingen moesten door de coronamaatregelen digitaal verlopen. Vandaag hebben we onze eerste fysieke bijeenkomst en dan is het nog wel om afscheid te nemen.”

Zwerfvuil

Niettemin betekende het digitaal vergaderen niet dat er niet gewerkt werd. “We hebben heel wat zaken die ons nauw aan het hart liggen besproken. Ik denk hierbij dan aan verkeersveiligheid en aan de afvalproblematiek”, zegt de uittredende kinderburgemeester.

“Het waren interessante vergaderingen”, vertelt Annelies Staelens van de jeugddienst die instond voor de praktische organisatie. “Er werd vooral gewerkt rond het vermijden van zwerfvuil. In de nabije toekomst worden de afvalbakken in het straatbeeld omgetoverd tot afvalmonsters , zodat de kinderen hopelijk vlugger geneigd zullen zijn ze te gebruiken. Naar verkeersveiligheid toe hebben we enkele filmpjes opgenomen waarin bepaalde verkeerssituaties geschetst worden. Daarmee willen we oproepen tot meer voorzichtigheid in het verkeer.” De filmpjes zullen volgend schooljaar via sociale media verspreid worden. Als derde punt zouden de kinderen ook nog graag de uitwisseling tussen jongeren met de zustersteden verder gestimuleerd zien. (Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier