Uniek inclusief woonproject de Bezaan bestaat vijf jaar

De bewoners en de vrijwillige residenten van de Bezaan, een uniek project. (foto TVA)
Redactie KW

In de Lijnzaadstraat mag inclusief woonproject de Bezaan vijf kaarsjes uitblazen. Hier wonen acht mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme samen met vrijwillige residenten. De verjaardag werd in de kijker gezet met enkele leuke acties.

De Bezaan is een uniek inclusief woonproject en een initiatief van vzw Ithaka, in samenwerking met Rotary Oostende Ter Streep. “De Bezaan kwam er destijds op vraag van enkele cliënten van Ithaka, die zelfstandig wilden wonen”, vertellen Liesbet Billiet van Ithaka en en wooncoördinator Maria Marchand. Het gebouw werd opgericht zonder subsidies, op grond van de Colruyt Group. De naam ‘Bezaan’ verwijst naar het achterste zeil van een zeilschip, waarmee de koers kan bijgestuurd worden.”

‘Samen lukt het alleen’

“In de residentie wonen acht mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme. Ze zijn tussen 22 en 55 jaar. Elke bewoner woont zelfstandig in zijn of haar appartement en krijgt begeleiding op maat. Er is geen constante begeleiding in het gebouw. Wel wonen er twee residenten. Zij zijn de aanspreekpunten voor de bewoners en hun netwerk. De residenten zijn vrijwilligers van vzw Ithaka zelf. Door op deze manier de krachten te bundelen, is het voor de bewoners haalbaar om zelfstandig te wonen. Samen lukt het alleen”, maken de initiatiefnemers zich sterk.

Weekend in het water

Om het vijfjarig bestaan te vieren, zouden de bewoners en residenten normaal gezien voor het eerst samen voor een weekend naar de Ardennen gaan. Corona stak daar echter een stokje voor. “Ook een groots feest is nu niet mogelijk. Maar we willen dit jubileum niet zomaar voorbij laten gaan. Daarom is er een verrassingsweek gepland met allerlei kleine acties”, zeggen Liesbet en Maria. “De bewoners en residenten werden verrast met een toepasselijke totebag met de quote ‘toope ant zelfste zeil trekken’ en met geschenken. Ook de mensen van Rotary Oostende Ter Streep en de dichte buren werden verrast met een geschenk.” Door de verstrengde coronamaatregelen moest een ontvangst op het stadhuis jammer genoeg worden afgelast.

Ingrijpend veranderd

“Wonen in de Bezaan heeft het leven van de bewoners en hun netwerk ingrijpend veranderd”, benadrukken Liesbet en Maria. “De bewoners voelen zich goed in hun vel, zijn trots op wat ze kunnen en hebben veel meer zelfvertrouwen en zin voor initiatief gekregen. Het is een hechte vriendengroep geworden. Voor hun ouders is het een geruststelling om te zien hoe hun zoon of dochter openbloeit. Ook in de buurt zijn de bewoners goed bekend en opgenomen.” (TVA)

Meer info: www.facebook.com/DeBezaanGistel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier