Unicum voor België: twee dagen paardenraces op strand van De Haan

Op 13 en 14 april wordt in De Haan een Pop-Hippodroom op het strand gebouwd. Er zullen twee dagen paardenrennen georganiseerd worden op een strook van 350 meter bij laagtij. Bij hoogtij verdwijnt de ‘renbaan’ opnieuw in de zee. Ongeveer 80 paarden van de beste stallen in België zullen aan de start komen.

De Haan krijgt voor heel even een zesde legitieme hippodroom in België, en dat op het strand. © LB

In verschillende Europese landen werden al paardenrennen georganiseerd op het strand, maar voor de Belgische kust krijgt De Haan de primeur. Er wordt een ‘hippodroom’ aangelegd op het hard zand ter hoogte van het Christianaplein waar de paarden het per twee tegen elkaar opnemen om zo per rendag tot één grote winnaar te komen. Voor de rennen is de organisatie afhankelijk van de getijden.

De paarden zullen over een strook van 350 meter in één rechte lijn tegen elkaar uitkomen

“We starten zaterdag om 12 uur en op zondag om 13 uur. Omdat we alleen voldoende plaats hebben bij laagtij moeten we als het ware samenwerken met de maan. Er is gekozen voor shorttrack races omdat we te weinig plaats hebben in het harde zand om een traditionele hippodroom in een ovaal aan te leggen. De paarden zullen over een strook van 350 meter in één rechte lijn tegen elkaar racen”, licht Max Struys, bestuurder van organisator Time for others toe.

De Haan krijgt zo voor even de zesde legitieme hippodroom in België. Bezoekers zullen er gratis naar spectaculaire rennen kunnen kijken.

wedkantoren

“Dit evenement is ideaal om de paardensport te tonen aan het grote publiek. Er zal ook kunnen gewed worden en de wedstrijd wordt uitgezonden in de wedkantoren”, zegt Max Struys nog. Volgens Ludo Maes van de Belgische draffederatie zijn de drafrennen sensationeel om naar te kijken. “De draf is een specifieke vorm van de paardensport waarbij de wedstrijden worden gelopen met paarden die voor een licht karretje gespannen zijn. De paarden moeten in draf lopen, als ze naar galop overgaan worden ze gediskwalificeerd. De paarden halen een snelheid van 50 tot 55 km/uur”, licht Ludo Maes toe.

Champagnebar

Op het strand komt een constructie met een champagnebar en de toeschouwers kunnen plaatsnemen tegenover de finishlijn om de rennen van dichtbij te volgen.

Schepen Marleen De Soete is blij dat de organisatie voor De Haan koos. “We willen meer waardevolle evenementen aantrekken, ook buiten het zomerseizoen en de Pop-Hippodroom past daar perfect bij. We willen daarbij graag evenementen waarmee we voor langere tijd kunnen samenwerken en ik ben dan ook blij te horen dat het de bedoeling is om verder uit te breiden in de komende jaren”, licht de schepen toe. (LB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.