https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Unicum in Vleteren: paardenfokker stuurt diepgevroren embryo’s naar de Verenigde Staten

Pieter Devos van Mares of Macha pakte met het Belgische jumpingteam nog brons op de Olympische Spelen in Tokio. © DIRK CAREMANS BELGA
Olaf Verhaeghe

Mares of Macha, een bekende paardenfokkerij uit Vleteren, heeft een bijzondere primeur beet. Als eerste ter wereld stuurt de paardenfokker een diepgevroren paardenembryo over de Atlantische oceaan. In plaats van zeven voldragen veulens gaat het om kleine proefbuisjes van amper 7 gram. “Onze beroemde Belgische springpaarden zijn hot, dankzij deze evolutie worden onze dieren veel toegankelijker overal ter wereld”, klinkt het trots.

Op de Olympische Spelen kon je er niet naast kijken: de Belgische springpaarden horen bij de top van het jumpingcircuit. De toppers zijn dan ook overal ter wereld erg gegeerd, maar de uitdagingen op vlak van transport van jonge paarden en veulens blijven nog altijd vrij groot. Daar wil de Vleterse paardenfokkerij Mares of Macha, een project van topruiters Pieter Devos, Klaas Decoster en Frederik De Backer, iets aan veranderen.

86 procent voor buitenland

Voor het eerst in de geschiedenis van de paardensport is Mares of Macha erin geslaagd diepgevroren paardenembryo’s over te brengen naar de Verenigde Staten. In plaats van de voldragen veulens te vervoeren, moeten nu slechts tien buisjes van elk 7 gram worden overgebracht. “De eerste zending naar de VS werd zo bakken goedkoper: in plaats van 100.000 euro werd de luchtvaartkost herleid tot amper 1.000 euro”, vertelt Pieter Devos.

Zowat 86 procent van de verkochte embryo’s van hun gegeerde paarden wordt naar het buitenland geëxporteerd. “Binnen Europa is al een goed netwerk van transfercentra waarmee we in de belangrijkste fokkerijlanden de embryo’s tot bij de fokkers konden brengen”, aldus Devos nog. “Alleen was de vraag ook buiten Europa gigantisch. Tot op vandaag lukte het niemand om diepgevroren embryo’s met de juiste exportpapieren te kunnen exporteren.”

Na de Verenigde Staten wachten ook landen als Mexico, Brazilië, Australië en Nieuw-Zeeland. “In die landen waar de paarden nu nog niet raken, ligt het vervoeren van embryo’s vaak nog wat moeilijker”, licht Pieter Devos verder toe. “Het probleem is vaak dat de embryo’s niet worden aanzien als levende wezens volgens hun wetgeving.”

Draagmerries

De merries van Mares of Macha verblijven niet in België, maar staan op een gigantisch domein vlak bij het Italiaanse Gardameer. In Italië worden de merries ook bevrucht door middel van een IVF-methode. Onder een microscoop worden de eicellen bevrucht met zaadcellen van de beste dekhengsten, waarna het embryo een tiental dagen groeit in een klein buisje en in een stikstofvat wordt bewaard. De embryo’s worden vervoerd naar de landen waar ze die nodig hebben om daar in een draagmerrie te worden ingeplant.

Mares of Macha heeft een 35-tal uitzonderlijke merries en mikt op het fokken van springpaarden van wereldklasse.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.