Unia neemt geen verdere stappen tegen Miss België

Unia gaat geen verdere stappen ondernemen tegen Miss België, na haar omstreden commentaar op de sociaalnetwerksite Instagram. Het interfederaal gelijkekansencentrum stelt dat de antiracismewet niet werd overtreden, al wordt wel benadrukt dat Romanie Schotte “redelijk onhandig” reageerde.

© BELGA

Romanie Schotte had, nog voor ze tot Miss België werd verkozen, op Instagram een selfie geplaatst met een starende zwarte man op de achtergrond. ‘That nigga’, schrijft iemand onder de foto. Waarop Schotte antwoordt: ‘I know’, gevolgd door een emoticon in de vorm van een lachende drol. Vooral het gebruik van die emoticon leidde daarop tot heel wat verontwaardiging.

Dossier al twee weken gesloten

Unia opende ook een onderzoek naar de zaak, maar nu blijkt dat het dossier een kleine twee weken geleden alweer gesloten werd. De beslissing om geen verdere stappen te ondernemen, dateert namelijk al van donderdag 19 januari, nauwelijks enkele dagen na het openen van het onderzoek.

Volgens het centrum is er geen sprake is van een inbreuk op de antidiscriminatie- en antiracismewet. “Mevrouw Schotte zette met de bewuste instagrampost niet aan tot haat, discriminatie of geweld wegens ras”, zo luidt het in een mededeling op de website.

“Hoewel er geen juridische grens werd overschreden, onderstrepen we dat een misschien als grap bedoelde commentaar of emoticon door anderen als bijzonder kwetsend wordt ervaren”, wordt voorts benadrukt. “Omdat de reactie van mevrouw Schotte in de pers redelijk onhandig was, vragen we aan de organisatie achter Miss België om deze jongeren beter te coachen en bewuster te maken van de voorbeeldrol die ze moeten spelen.”

Kleine betoging

Een twintigtal mensen van Afrikaanse afkomst heeft woensdagnamiddag trouwens nog betoogd aan de kantoren van het Nationaal Comité Miss België in Sint-Agatha-Berchem. Ze stellen dat Romanie Schotte haar titel van Miss België moet afstaan en vinden ook dat ze zich moet excuseren voor racistische en beledigende uitlatingen. Als Miss hoort ze de Belgische democratische waarden te vertegenwoordigen en mag ze geen racisme legitimeren, zo klinkt het.

De 19-jarige Schotte had eerder al een mededeling verspreid waarin ze ontkende een raciste te zijn. “Ik sta open voor alle culturen en voor alle mensen. Mijn papa werkt hoofdzakelijk in Afrika, hoe zou ik nu een racist kunnen zijn?”

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.