Ultrakid Johannes op het podium in Utrecht voor uitreiking Nederlandse Kinderprijs

© WK
Redactie KW

Johannes Balbaert, de 13-jarige ‘Ultrakid’ uit Blankenberge, mocht woensdag naar Utrecht voor de uitreiking van de Nederlandse Nationale Kinderprijs van de NOS. De sportieve jongeling was door andere kinderen genomineerd voor zijn opmerkelijke prestatie op de Ultraman Challenge in Israël, begin maart. In drie dagen tijd legde hij daar samen met zijn kompaan Nico De Neef 420 kilometer af met de fiets, zwom hij 10 kilometer op een speciale buikkajak en ondernam hij een dubbele marathon in een rolstoel.

“Een flink eindje rijden, Utrecht. We werden daar voor de prijsuitreiking verwacht in de Stadsschouwburg en het is een hele leuke middag geworden vol positieve energie. De kinderen hadden allemaal heel mooie en ontwapenende verhalen”, vertelt vader Jurgen Balbaert.

De uitreiking verliep uiteraard coronaproof, in bubbels. “Een aantal kinderen greep de coronacrisis aan om iets te doen. Tako Rietveld, de presentator van het NOS Jeugdjournaal, zei dat Johannes’ verhaal mensen in Nederland ertoe heeft aangezet om buiten te komen. Ook kinderen met een beperking. Hopelijk blijven die net zoals Johannes voor hun passie gaan.”

Speciale nominatie als niet-Nederlander

De gebeurtenis opende voor Johannes deuren in Nederland. Omdat hij niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kreeg hij een speciale nominatie. “Mocht mama of papa ergens duidelijke Nederlandse roots gehad hebben, had hij de prijs misschien ook gewonnen”, zegt trotse papa Jurgen. “Maar het is sowieso al leuk dat ons verhaal in Nederland werd opgepikt. De mensen van de NOS hebben ons beloofd dat ze Johannes zullen blijven volgen en ondersteunen in alles wat hij doet.”

Johannes rust ondertussen niet op zijn lauweren. Zaterdag doet hij samen met zijn kompaan Nico De Neef mee aan de virtuele Run To Walk Again. In het voorjaar, als het dan weer mag, wil hij graag een sprint-jeugdtriatlon doen. “We zijn volop aan het trainen hiervoor”, besluit Jurgen Balbaert.

Johannes is op de prijsuitreiking in Utrecht te zien in onderstaande video:

https://www.youtube.com/watch?v=whzVlRImtFE

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.