Ultraduo met 12-jarige Johannes vandaag richting eindmeet in Israël

Na de zwemproef, legden Johannes en Nico woensdag ook de eerste 140 kilometer af op de fiets. © GF
Redactie KW

De 12-jarige ‘Ultrakid’ Johannes Balbaert uit Blankenberge en zijn kompaan Nico De Neef beginnen vandaag, vrijdag, aan de laatste etappe van hun loodzware beproeving in Israël.

De Ultraman Challenge bestond uit tien kilometer zwemmen in het meer van Galilea, in twee dagen tijd 420 kilometer fietsen en een dubbele marathon om het af te leren. “Gisteren was een loodzware dag: 150 kilometer op de fiets, en het is hier al van ‘s ochtends vroeg verstikkend warm. Ook de tien kilometer zwemmen was zwaarder dan verwacht. Veel wind, stroming en golven op het meer van Galilea”, vertelt Jurgen Balbaert, vader en vurig supporter van de dappere Johannes. De jongen, die bij een verkeersongeval tien jaar geleden van borst tot teen verlamd raakte, wil met zijn prestatie een sportief voorbeeld zijn voor mensen met een beperking.

Loodzwaar

Na de zwemproef, legden Johannes en Nico woensdag ook de eerste 140 kilometer af op de fiets. “Pittige klimmetjes op en neer; met een fiets van 150 kilo geen makkelijke klus. Ze zijn net 45 minuten binnen de tijd gebleven”, klinkt het. Die 150 kilometer in de tweede etappe, dat hadden er eigenlijk 275 moeten worden. Maar een ongeval met een koeientransport versperde de weg, zo horen we van vader Jurgen.

“Daardoor verloren ze veel tijd, en het moet ook nog verantwoord blijven. Hadden ze die 275 kilometer helemaal moeten uitfietsen, dan waren ze om tien uur ‘s avonds nog niet binnen geweest.” En deze morgen moesten ze om zes uur aan de start staan van de dubbele marathon: 42 kilometer naar Yotvata en 42 terug naar het hotel. “Johannes was natuurlijk doodop, maar hij zat wel nog vol goesting voor de dubbele marathon. Het is écht loodzwaar; gisteren door het warme weer en dat ongeval liefst 17 deelnemers buiten competitie”, aldus Jurgen. Wordt vervolgd…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier