Ultiem eerbetoon voor ‘Vonne van de Spionkop’: damesploeg Club Brugge wordt Club YLA

Stefan Vankerkhoven

Club Brugge Vrouwen krijgt een make-over en wordt Club YLA. De naamsverandering werd dinsdagavond aangekondigd in het programma ‘Meer vrouw op straat’ van Sofie Lemaire op Canvas. De Brugse vrouwen eren met die nieuwe naam Yvonne Lahousse, alias Vonne van de Spionkop, één van de sterke vrouwen in de Brugse geschiedenis.

Club Brugge Vrouwen, het vrouwenteam van Club Brugge onder leiding van Leo Van der Elst, wordt herdoopt tot Club YLA. Dat staat voor Yvonne Lahousse, beroemd als de legendarische Vonne van de Spionkop, op De Klokke, het vroegere voetbalstadion van Club Brugge.

“Halfweg de jaren zestig evolueerde de Brugse Spionkop van een schuchter pantoffeldier tot een bulderende dinosaurus in De Klokke langs de Torhoutse Stenweg in Sint-Andries”, klinkt het bij Blauw-Zwart. “Bezoekers werden weggeblazen door de geluidsgolven die uit de overvolle tribunes rolden doelpuntenwerden haast letterlijk binnen geschreeuwd. Tegenstanders werden via ludieke gezangen vocaal getackeld.”

Ultiem eerbetoon voor 'Vonne van de Spionkop': damesploeg Club Brugge wordt Club YLA

Yvonne Lahousse stond samen met Fernand Coppens mee aan de wieg van de Spionkop op De Klokke. Club Brugge was haar leven. Vanaf haar achtste levensjaar was zij een Clubsupporter. Alle matchen woonde ze bij in het midden van de Spionkop. De Moeder van de Spionkop was zo fanatiek, dat ze zelfs nog daags voor haar bevalling achter het doel stond.

Vonne van de Spionkop bij een kampioenenviering. (repro Davy Coghe)
Vonne van de Spionkop bij een kampioenenviering. (repro Davy Coghe)© Davy Coghe

Vonne baatte 37 jaar lang het volkscafé De Tuinwijk langs de Blankenbergse Steenweg uit, waar veel Clubspelers en wielrenners over de vloer kwamen. “Bij ‘marraine’ kwamen niet alleen wielrenners als Eric De Vlaeminck, Guido Reybroeck, Martin Vandenbossche, Walter Godefroot en Gilbert Desmet over de vloer, maar veel voetballers van Club en Cercle bleven er dikwijls plakken”, schreef onze sportjournalist Jacques Roose bij het overlijden van Vonne eind januari 2006.

Clubvlag in de kist

“Kurt Axelsson dronk er dagelijks zijn koffietje en leerde er pannenkoeken bakken én eten. Van cola-drinker Rob Rensenbrink werd op vraag van clubtrainer Houwaart een man gemaakt. Zodat hij met behoorlijk wat Tuborgs in zijn liere op handen en voeten buiten geraakte.”

“Al was het troetelkind van Vonne dan toch Johnny Thio, die ze een beetje als haar zoon beschouwde. Vonne ging er ook prat op onder haar stamgasten van ‘soorten’ te hebben en waarmee ze dan de ‘Cerclisten’ John Bogaert, Tödebusch en Benny Nielsen bedoelde”, getuigde Jacques Roose indertijd.

Ultiem eerbetoon voor 'Vonne van de Spionkop': damesploeg Club Brugge wordt Club YLA

Tot op haar 80ste ging zij naar de matchen in het Jan Breydelstadion. Ze was een levenslustige, sociale en volkse vrouw. Haar laatste levensjaren vertoefde zij in een sociale flat van residentie Rond den Heerd, tot haar dood in 2006 op 91-jarige leeftijd. Ze werd gecremeerd met twee Clubvlaggen: een in en een tweede bovenop haar kist. De uitvaart in het Brugs crematorium werd afgesloten met het supporterslied ‘you never walk alone’. Vonne liet vier dochters na, waarvan een gehuwd was – hoe kan het ook anders – met Clubs materiaalmeester en talentschout Roger Tierenteyn.

Diezelfde passie als Vonne trekt Club volgens woordvoerder Kirsten Willem al enkele jaren door in zijn visie op het vrouwenvoetbal: “Club zet volop in op een professionele omkadering en opleiding aan de basis. Grassroots, met een sterke link met de West Flames: meisjes die bij hun eigen club in een jongensteam spelen, verenigen zich samen met Club Brugge om op nationaal en internationaal niveau wedstrijden tegen andere teams te spelen. Een duurzaam model dat evolueert van meisjes- naar vrouwenvoetbal.

Maar meer nog dan de naam, spreekt vooral de nieuwe look & feel van Club YLA voor zich. Alle modellen op de foto’s die de make-over promoten, zijn speelsters van Club YLA.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.