Ultiem eerbetoon aan volkszanger Johny Turbo in Kortrijk

Een massa volk tekende present. © Kurt De Schuytener
Redactie KW

“A, goame begunn of oe skjeet da”: met deze legendarische woorden opende de voorstelling van ‘Turbomentary’, een documentaire van Karlheinz Chambaere en Dimitri Depoutre over volkszanger Johny Turbo.

Donderdag vond de preview plaats van Turbomentary, een documentaire die volkszanger Johny Turbo – echte naam Ivan Carlier – op een andere, unieke manier in beeld brengt. Makers zijn Wervikenaars Dimitri Depoutre (39) en Karlheinz Chambaere (45), die 2,5 jaar aan de productie werkten. “Johny Turbo kennen we van leute, plezier en de meezinger ‘Vis in de Leie’ bij KV Kortrijk, maar weinig mensen zien de muzikant in Ivan Carlier en de invloed die hij tot op de dag van vandaag heeft op de West-Vlaamse muziekscène. Van ‘t Hof van Commerce tot ‘t Zesde Metaal: allemaal zeggen ze geïnspireerd te zijn door de muzikaliteit van Johny Turbo”, aldus Karlheinz, zaakvoerder van KHProductions en beroepshalve bezig met video- en audioproducties.

Nog nooit vertoonde privébeelden

Voor de documentaire konden de filmmakers een beroep doen op een nog nooit vertoond repertoire van privébeelden, opnames van optredens en getuigenissen van familie en vrienden zoals mentalist Gili, Wim Opbrouck en frontzanger van Het Zesde Metaal Wannes Cappelle. “Het mag als een verrassing komen, maar Ivan Carlier had er voor zijn periode als Johny Turbo een heel mooie carrière in binnen- en buitenland opzitten. Zo begeleidde hij artiesten zoals de Duitser Freddy Breck, Liliane Saint-Pierre en Vader Abraham. Er zijn zoveel kanten aan Johny Turbo die niemand kent. Niet enkel als muzikant, maar ook als mens“, pikt Dimitri in.

Karlheinz Chambaere en Dimitri Depoutre zijn klaar voor de voorstelling.
Karlheinz Chambaere en Dimitri Depoutre zijn klaar voor de voorstelling.© Kurt De Schuytener

De documentaire draait niet alleen om weetjes. Zo hebbende makers veel exclusief beeld- en klankmateriaal verzameld. “Velen denken dat Johny zijn inspiratie haalde bij Serge Gainsbourg. Dat is ook gedeeltelijk waar denk ik, maar ik denk ook dat hij eerder inspiratie haalde bij de rebelse Franse zanger Renaud”, zegt Wim Opbrouck als onvoorwaardelijke fan.

Volks en humoristisch

“Voor mij leunt hij ook aan bij Willy Lustenhouwer: volks, humoristisch, lachen met de popmuziek en met zeer goede teksten. We hadden Willem Vermandere en Arno die West-Vlaams zongen. Johny paste daar perfect bij.”

Ingrid, Martin, Nathalie en Luc.
Ingrid, Martin, Nathalie en Luc.© Kurt De Schuytener

Ingrid, Martin, Nathalie en Luc wilden deze preview niet missen. “Ik heb bijna alle platen en kan ze perfect meezingen”, vertelt Martin. “Hij had goede teksten en durfde al eens tegen zere schenen en gevestigde waarden schoppen. Hij was ook niet bang van een protestliedje: denk maar aan ‘Margrietje’, dat eigenlijk over vrouwenmishandeling gaat, of ‘Beroepsslaapkamerdeur’ dat tegen de vakbonden is. Hij zong wel de volkse waarheid.”

Laatste optreden

Er zijn altijd mensen die in mijn vader geloofd hebben, er zijn er ook die niet in hem geloofd hebben. Het is niet alleen een portret van Johny Turbo zijn leven, maar ook het leven van Ivan”, aldus zoon Laban.

Ivan Carlier/Johny Turbo, geboren op 19 september 1955, heeft zichzelf op de best mogelijke manier omschreven in zijn nummer ‘Ik ben Johny’: “Ik zie d’er wel nen ezel ut, moar ‘k ben in feite een genie.” Ivan overleed op 6 januari 2000 op 44-jarige leeftijd aan kanker, luttele dagen na zijn laatste optreden op 2 januari met Jeugdharmonie Burleske.

(PVH)

https://www.youtube.com/watch?v=HnhDPhJjvwk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier