Ulrycke Pattyn uit Hooglede toont zich van haar beste kant in Lady Truckers

Ulrycke Pattyn is te zien in Lady Truckers bij VTM 2. (foto TR)
Redactie KW

Ulrycke Pattyn (24) uit Hooglede is een van de hoofdrolspeelsters in de gloednieuwe VTM 2-reeks ‘Lady Truckers’. Daarin worden vrouwelijke truckchauffeurs gevolgd. “Mannen kunnen het alleen maar uitleggen. Wij doén het ook, én beter”, knipoogt ze.

Vrouwelijke truckchauffeurs zijn vandaag nog altijd stevig in de minderheid. In ons land zitten er slechts een 750-tal vrouwen aan het stuur van een vrachtwagen, tegenover meer dan 50.000 mannen. Aan de hoofdrolspeelsters in Lady Truckers om te tonen hoe onterecht dat eigenlijk is. Zo volgde een cameraploeg dagenlang Ulrycke Pattyn (24) uit Hooglede.

“Ik ben nu zo’n vier jaar aan de slag als truckchauffeur. Eerst bij Transport De Rudder. Sinds april vorig jaar heb ik een eigen bedrijf: U. P. Trans, met de initialen van mijn naam. Wij zetten twee camions in voor de distributie van een vaste klant en dan heb ik nog een vrachtwagen voor allerlei andere klussen. We doen een beetje van alles. Als kind wou ik vrachtwagenchauffeur worden omdat mijn papa dat deed. Iedereen zei dat zoiets niet voor een vrouw was weggelegd. Je zal dat toch niet kunnen, zei men. Ik wou het tegendeel bewijzen. Het werd een doel en een droom. Eigenlijk ben ik vrachtwagenchauffeur geworden uit koppigheid. Daarom ben ik ook zelfstandige geworden. Je bent vrij en je doet wat je wil.”

Mama van Lyam

Ulrycke is ook fiere mama van de bijna 4-jarige Lyam. Niet altijd evident, stelt ze. “De combinatie met mijn job is soms moeilijk maar ik heb veel geluk met mijn ouders. Zij nemen veel van de zorgen over. Ik ben ook altijd blij als ik ‘s avonds kan thuiskomen. Het verkeer is niet altijd evident. Een ongeluk heb ik gelukkig nog niet gehad. Eens een kleine hapering, maar meer niet. Als we onze producten hebben kunnen afleveren zijn we tevreden. Hoe sneller, hoe liever.”

“Wat ik wil bewijzen met mijn deelname aan Lady Truckers? Goh, niets speciaal. De makers wilden tonen dat deze job niet altijd zo eenvoudig is. Zelf wou ik tonen dat we het allemaal beter kunnen dan de mannen, hé. (lacht) Waarom? Mannen kunnen het alleen maar uitleggen. Wij kunnen het ook uitleggen maar doén het ook. En beter. Wij kunnen sneller laden en lossen. We staan minder te lummelen en met een knipoogje en wat charmes krijg je al sneller iets voor elkaar dan een man.” (lacht)

(TR)

Lady Truckers, elke dinsdag om 21.40 uur op VTM 2.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier