Ulrike Schoutteten uit Wevelgem naait kersenpitzakjes voor baby’s in het ziekenhuis

Ulrike Schoutteten naaide al 125 pittenzakjes ten voordele van vzw Kleine Helden. (foto SLW©Stefaan Lernout (foto SLW)
Ulrike Schoutteten naaide al 125 pittenzakjes ten voordele van vzw Kleine Helden. (foto SLW©Stefaan Lernout (foto SLW)
Stefaan Lernout

Met de stof die ze krijgt van kennissen en familie maakt Ulrike Schoutteten dekentjes, beertjes of geurdoekjes die via vzw Kleine Held hun weg vinden naar prematuren of zieke baby’s. Om de werking te blijven bekostigen naait ze nu kersenpitzakjes, waarvan de opbrengst na verkoop volledig naar de vzw gaat.

Haar eerste naailessen volgde Ulrike Schoutteten in 2016. Dat beviel haar zo dat ze in 2017 inging op de uitnodiging van vzw Kleine Held. Die organisatie trekt zich het lot aan van baby’s die te vroeg of ernstig ziek worden geboren en daardoor een tijdje in het ziekenhuis moeten verblijven. Kleine Held ondersteunt de familie in die emotioneel zware periode met een fotoreportage van de baby op de dienst neonatologie en een starterspakketje met onder meer een body, een mutsje, een wikkeldekentje, een geurdoekje en een vlaggenlint.

Zorgenvriendjes

“Ik help waar ik kan”, zegt Ulrike. “Met het klaarmaken van de starterspakketjes, bijvoorbeeld. Recent ook met het maken van zorgenvriendjes. Dat zijn knuffelbeertjes die we schenken aan de broertjes en zusjes van de baby.”

En dus ook met het maken van pittenzakjes. Daar zit nog een verhaal aan vast. Sofie D’Hondt, die de vzw Kleine Held oprichtte als eerbetoon aan haar overleden dochtertje Noor, koos voor kersenpitjes omdat de kers het symbool is van Noor. “Alles was in het teken van kersen, van het geboortekaartje tot de rouwbrief”, vertelt Ulrike. “Dus op dit moment zijn we met heel wat naaisters bezig met kersenpitzakken naaien, zowel om in de starterpakketjes te kunnen steken als om te verkopen. Elk op ons eigen ritme.”

Kerstgeschenk

Zelf verwerkte ze al 40 kilogram kersenpitjes, of het equivalent van ongeveer 125 pittenzakken. Die worden verkocht aan 7,5 euro per stuk, de opbrengst gaat volledig naar de vzw. “Het is onvoorstelbaar hoe vlot de pittenzakken van de hand gaan”, vervolgt Ulrike, die iedere avond achter de naaimachine kruipt. “Dat valt wel te begrijpen. Met onze kersenpitkussens willen we letterlijk warmte en troost schenken aan alle gezinnen van een kleine held. Het is bovendien een mooi kerstgeschenk.” (Stefaan Lernout)

Ulrike plaatste haar initiatief ook op de site van Warm Wevelgem onder de naam ‘Hartverwarmende kersenpitzakjes’. Wie er een wil aanschaffen kan dat nog tot 9 januari via info@kleineheld.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.