Uitzonderlijke vondst van 14de-eeuwse beschilderde grafkelder lokt zelfs minister naar Brugge

BRUGGE -- archeologische vondst grafkelder thv Onze-Lieve-Vrouwkerk.© Davy Coghe
BRUGGE -- archeologische vondst grafkelder thv Onze-Lieve-Vrouwkerk.© Davy Coghe
Redactie KW

Bij archeologische opgravingen aan het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof-Zuid in Brugge is een prachtig 14de-eeuwse beschilderde grafkelder blootgelegd. Omwille van de belangrijkheid kwam minister voor Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) een kijkje nemen.

De opgravingen kaderen in de werken voor de aanleg van een ondergronds pompstation. Bij de werken, die vorige week startten, zijn behalve het beschilderde graf ook al een vijftigtal skeletten blootgelegd.

Topje van de ijsberg

Volgens burgemeester Dirk De fauw is de recente vondst slechts het topje van een ijsberg en verwachten de archeologen de komende weken nog een veelvoud van het aantal skeletten aan te treffen. Sommigen spreken zelfs naar schatting 900 skeletten.

De circa 650 jaar oude grafkelder is bijzonder goed bewaard en prachtig versierd. Op de lange zijden staan centraal een engel zwaaiend met een wierookvat, gevat tussen allerlei kruis- en bloemmotieven. Op de ene korte zijde staat een calvariescene afgebeeld, aan de andere zijde een zogenaamde Sedes Sapentiae of tronende Maria met Kind. Het is basis van die beschilderingen dat de grafkelder in de (late) 14de eeuw wordt gedateerd.

(Chris Weymeis)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier