Uitzonderlijk: Landbouwerszoon (31) uit Middelkerke wordt priester

Stijn Vanhee, hier op de foto bij zijn diakenwijding omringd door zijn ouders. Volgende week wordt hij tot priester gewijd. © Bisdom Brugge
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Landbouwerszoon Stijn Vanhee (31) uit Slijpe bij Middelkerke wordt op zondag 8 september tot priester gewijd. Een steeds zeldzamere gebeurtenis. Sinds de eeuwwisseling gingen nog maar 25 West-Vlamingen hem voor.

In de Sint-Willibrorduskerk in Middelkerke vindt volgende week zondag 8 september de priesterwijding van Stijn Vanhee plaats. Redelijk uniek, want sinds 2000 vonden er in het bisdom van Brugge nog maar 25 wijdingen plaats. De vorige priesterwijding in ons bisdom dateert al van 2017.

“Heuglijk moment”

Een heugelijk moment voor het bisdom, dat het aantal priesters jaar na jaar ziet afkalven. Waar het bisdom in 2017 nog 479 priesters telde, was dit begin dit jaar nog maar 425. “Ondertussen zijn er tien priesters gestorven en is Pieter Delanoy – bekend van het tv-programma De Mol – gestopt”, zegt het bisdom. “Er zijn er nu dus nog 414. Een nieuwe priesterwijding is voor ons dus telkens een heuglijk moment.”

Na mijn beslissing viel een grote last van mijn schouders

Een priesterwijding: daar had Stijn Vanhee, de oudste van vier uit een landbouwersgezin, enkele jaren geleden niet bij stilgestaan. “Voor mezelf had ik altijd een ‘gewoon’ levenstraject voor ogen: studeren, een job, een huis, trouwen, kinderen…”, vertelt de teruggetrokken Stijn Vanhee in een zeldzaam interview met Kerk & Leven. Na het college in Oostende studeerde hij voor industrieel ingenieur en ging hij werken bij een aannemer in bos- en houtexploitatie en daarna in een studiebureau.

Studeren in Rome

“Beide banen deed ik graag, maar op de een of andere manier miste ik iets. In mijn vrije tijd ging ik me meer verdiepen in het geloof en dat schonk me veel voldoening. Maar priester worden en nog eens vijf jaar studeren: dat zag ik in het begin niet zitten. Op de Wereldjongerendagen in Keulen kon ik met jongeren praten over mijn geloof en ontmoette ik priesters die gelukkig waren in hun roeping en dat ook durfden te tonen. Ik kreeg vertrouwen en besloot toch de stap richting het Grootseminarie in Brugge te zetten. Na mijn beslissing viel een grote last van mijn schouders“, aldus Stijn Vanhee, die vorig jaar in juni gewijd werd tot diaken.

Aan een West-Vlaams altaar zullen we Stijn Vanhee nog niet meteen zien staan. In samenspraak met bisschop Lode Aerts zal hij eerst nog extra studeren in Rome. “Tijdens mijn stages merkte ik dat de armoedeproblematiek me na aan het hart ligt. Als priester wil ik tussen de mensen leven en bouwen aan een warme gemeenschap.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier