Uitwisselingsstudente Isabelle Laraque verblijft een jaar in Lichtervelds gezin

Aaron, Fabian, Steve en Renate Van de Cappelle met grote zus Isabelle Laraque.© Kurt Desplenter
Aaron, Fabian, Steve en Renate Van de Cappelle met grote zus Isabelle Laraque.© Kurt Desplenter
Redactie KW

Aaron en Fabian Van de Cappelle hebben er het voorbije schooljaar een zus bijgekregen. Isabelle Laraque uit de Dominicaanse republiek verblijft er als AFS-uitwisselingsstudente in het Lichtervelds gezin. “Zo haal je de wereld in je eigen huis en in dit coronajaar viel dat vreemd genoeg dubbel goed mee.”

AFS is een van oorsprong Amerikaans uitwisselingsprogramma dat studenten voor een jaar laat kennismaken met een andere cultuur. In onze regio verblijven nog tot eind juni vijf buitenlandse jongeren. Isabelle Laraque De Castro uit de Dominicaanse Republiek woont sinds oktober bij de familie Steve en Renate Van de Cappelle-Vervynckt in Lichtervelde.

“Een AFS-student in huis is een omgekeerde wereldreis”

“Een 18-jarige een jaar laten logeren in een gezin met jonge kinderen lijkt op het eerste gezicht wat vreemd maar net het omgekeerde is waar”, vertellen Steve en Renate. “We horen van andere gezinnen dat er vaak meer problemen zijn als de eigen kinderen en gaststudent dezelfde leeftijd hebben. Voor Aaron en Fabian was het eventjes een weekje aanpassen en vanaf dan is Isabelle gewoon hun zus geworden.”

“Ook voor mij was dat geen probleem”, zegt Isabelle in een bijna foutloos Nederlands. “Ik heb door die kleintjes veel sneller de nieuwe taal geleerd dan de andere studenten waar in het gastgezin al eens een mondje Engels wordt gepraat.”

Wereld in huis

Ook voor de coronastudenten en hun gastfamilies was het afgelopen jaar een coronajaar met alle beperkingen van dien. “We konden niet echt reizen met onze student”, gaan Steve en Renate verder. “Normaal bezoek je dan Parijs of London of Amsterdam, steden die voor die studenten plots ongelooflijk dichtbij zijn. Maar nu kon dit niet. Gelukkig haal je met een AFS-student de wereld in je eigen huis. Eigenlijk is het net het omgekeerde van grote reizen maken.”

“Samen hebben we uiteindelijk ons eigen landje wat verkend. We zijn met onze bubbel op vakantie geweest in de Ardennen en hebben ook heel wat Belgische steden bezocht. Het contact was waarschijnlijk ook veel intenser dan in een gewoon AFS-jaar. De studenten hadden amper de mogelijkheid om ‘s avonds ergens naartoe te gaan of om van de Belgische biertjes te gaan genieten op café. Isabelle maakte op die manier kennis met de erg huiselijke sfeer in ons gezinnetje.”

“Het was wat aanpassen om haar te overtuigen om de avonden niet op de kamer door te brengen maar bij ons in de zetel. Ook een familieweekend in de Ardennen in een kleine chalet vond ze speciaal. Blijkbaar leven gezinsleden in de Dominicaanse Republiek niet echt close bij elkaar.”

AFS-bubbel

Isabelle loopt school in Roeselare. “Ik volg les in de Broederschool. Dat was wel echt aanpassen. Het schoolsysteem is anders en ik ontdekte, net zoals de andere AFS-studenten in onze regio, dat Vlaamse jongeren niet allemaal even openstaan voor een nieuwkomer in de klas. Het duurde eventjes maar nu loopt het in de klas en op school heel vlot.”

“Gelukkig hangen we met de vijf AFS’ers uit Midwest heel goed aan elkaar. Bijna elk weekend zijn we er in ons eigen bubbeltje op uit getrokken met de trein. Dat Lichtervelde een treinstation heeft, was echt een meevaller. We zijn van hieruit heel het land doorgereden. Vaak was dat in de regen. Ja, dat is wel iets waar wij allemaal moesten aan wennen. Het is nu lente maar zo voelt het niet aan en straks moeten we alweer naar huis”, aldus nog Isabelle.

De AFS-studenten kwamen afgelopen weekend met de gastgezinnen en het AFS-bestuur van Midwest samen aan de visvijvers van Papes Putten om tussen de buien door Vlaamse volkssporten te spelen. AFS-Midwest-voorzitter Johan Mestdagh deed er een oproep aan gezinnen uit Midden-West-Vlaanderen om zich kandidaat te stellen als gastouders. Ze kunnen contact met hem opnemen via mestdagh.johan@telenet.be of 0477 25 23 23. (BC)

Meer over AFS vind je op de Facebookpagina van AFS Midwest.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.