Uitwijken-circustoer en Cirque Plus met bijzondere creatie ‘By Heart’

Deze zomer kan iedereen met House of Time kennismaken. Vanaf 7 juli is deze plek elke zondag open van 14 tot 22 uur. © Davy Coghe
Redactie KW

It’s that time of year again voor wie in Die Scone van circus houdt. Van zaterdag 6 tot woensdag 10 juli is er opnieuw de gratis toegankelijke Uitwijken-circustoer. De opmaat voor Cirque Plus dat van vrijdag 12 tot en met zondag 14 juli, telkens vanaf 13.30 uur, artiesten uit binnen- en buitenland in de groene stadslong Grootseminarie (ingang via de Peterseliestraat) en locaties in de buurt hun ding laat doen. Op beide events zal je de gloednieuwe voorstelling ‘By Heart’ kunnen bekijken, die regisseur Gab Bondewel momenteel samen met vijf circusbeloften klaarstoomt in House of Time.

In House of Time, gelegen aan de Wulpenstraat op de site DuPont, is een handvol circustalenten uit binnen- en buitenland momenteel druk bezig met de voorbereiding van de première van ‘By Heart’. House of Time was één van de projecten van Triënnale Brugge 2018 en staat volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) als: “Symbool als plek van rust, ontmoeting en co-creatie.”

House of Time

Ondertussen staat dit project onder de vleugels van de culturele wijkwerking van Brugge Plus. De fauw heeft er een lange termijnvisie voor in gedachten, met langdurige samenwerkingen met sociale, culturele en artistieke partners. Deze zomer kan iedereen met House of Time kennismaken. Vanaf 7 juli is deze plek elke zondag open van 14 tot 22 uur. “We baten de site dan uit in samenwerking met vrijwilligers en partnerorganisaties”, zegt coördinator Marec Zeghers. “De bar is open en er zijn activiteiten zoals petanquetoernooien, een DJ-set, sport en spel, picknick, dans met Salsa De Brujas en filmavonden in samenwerking met MOOOV.”

‘Open atelier’

Op zaterdagvoormiddag loopt deze zomer van 9 tot 12 uur ook het project ‘Open Atelier’. Niet enkel voor jongeren, maar voor iedereen die iets wil creëren. “De aanwezigen mogen de apparatuur en machines gebruiken en kunnen hierbij rekenen op technische begeleiding”, geeft Vicky Teryn, jongerencoördinatrice van House of Time, mee. “Zo kun je bijvoorbeeld een terrasbar maken in het atelier tegen de kostprijs van het hout. Voor eigen projecten dien je zelf materiaal mee te brengen. Het gebruik van het atelier is gratis.”

Kosteloos zijn ook de opvoeringen van ‘By Heart’ tijdens de Uitwijken-circustoer. Die houdt op zaterdag 6 juli halt in de Zeezwaluwstraat in Lissewege, op zondag 7 juli in de Amaat Vynckestraat in Dudzele, op maandag 8 juli in de Paul Gilsonstraat in Sint-Andries, op dinsdag 9 juli aan de Konijnenpijp in Sint-Michiels en op woensdag 10 juli aan de Matmeers in Assebroek, telkens vanaf 19 uur. “Veel circusstudenten maken als eindproject een nummer”, stelt Bondewel. “Op de markt is daar echter geen vraag naar. Men wil voorstellingen. Op vraag van Brugge Plus heb ik daarom samen met vijf youngsters in nauwelijks een week een productie in elkaar gestoken.”

Toegankelijk én vernieuwend

Ook tijdens Cirque Plus kun je ‘By Heart’ gaan bekijken. Dit circusfestival kan op een subsidie van 90.000 euro rekenen, afkomstig van het Circusdecreet. Ook tijdens de 13de editie van Cirque Plus, dat jaarlijks meer dan 10.000 bezoekers lokt, staan acrobatie, clownerie, dans, jongleren, circustheater en muziek op het programma. Op ‘Le P’tit Cirk’ van Les Dodos na vallen alle voorstellingen gratis mee te maken. “Elke dag staan er zeven voorstellingen op stapel die zowel toegankelijk als veeleer vernieuwend zijn”, aldus De fauw.

Voor de derde keer zet Brugge Plus ook in op de ontwikkeling en professionalisering van sociaal circus. Regisseur Ief Gilis van De Wenkbrauwerij werkt hiervoor samen met een groep van spelers die zich aandienden na een open oproep. “Hierdoor krijgen we een grote diversiteit aan deelnemers”, aldus Gilis. “Zij gaan in de tuin van het voormalige militair hospitaal, op een intiem plekje dus, aan de slag met attributen die je niet meteen met circus associeert.” (SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier