Uitvaartzorg Leo bouwt grotere aula in Ieper

Kurt Ameel. (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Uitvaartzorg Leo kocht onlangs de gebouwen van de buren van ‘t Ribbekotje en heeft uitbreidingsplannen. Er komt een nieuwe aula met het dubbele van de huidige capaciteit. Dat is ook nodig, want uitvaarten in de aula zitten serieus in de lift.

Er wordt al volop gewerkt aan de uitbreiding van het uitvaartcentrum in de Dikkebusseweg. Tijdens de werken vinden de uitvaarten plaats in de ruimtes van voormalig restaurant en feestzaal De Vier Koningen iets verderop in de straat. En het is er behoorlijk druk. “Door de oversterfte door covid-19 hadden we in april dubbel zoveel uitvaarten dan normaal”, zegt zaakvoerder Kurt Ameel, die zelf volledig hersteld is van een coronabesmetting. “Bovendien stellen we vast dat steeds meer mensen opteren voor een auladienst in plaats van een kerkelijke dienst.”

Bij Uitvaartzorg Leo hadden ze al eerder in de smiezen dat auladiensten populairder zouden worden. “Vandaar dat we keken om uit te breiden”, zegt Kurt Ameel. “We hebben ‘t Ribbekotje kunnen kopen. Daardoor kunnen we de aula verdubbelen van capaciteit, van maximum 120 naar 240 mensen. We zullen het gebouw voor een derde afbreken. Aan de kant van de vaart komt er nieuwe gevel. Daar komt ook de nieuwe in- en uitgang.”

Rust en natuur

“We willen gebruik maken van de rust en de natuur achter onze deur. Nu is de ingang aan de drukke Dikkebusseweg. Als er een vrachtwagen passeerde, stoorde dat wel. Toen je buiten kwam op het einde van de dienst was het meteen weer back to reality en stond je bijna te midden van het verkeer. Nu komt de ingang 30 meter verder, maar wordt het een heel andere ervaring. Je hebt de rust van het water, het lis, je kan eventjes tot jezelf komen en bezinnen. De architect zei dat hij de Dikkebusseweg zou afsluiten en isoleren, zodat je minder last hebt van het lawaai.”

Volgens Kurt Ameel zal de coronacrisis gevolgen hebben voor zijn sector. “Het zal de manier van afscheid nemen wel veranderen, denk ik. Volgens mij zullen er meer mensen kiezen voor een afscheid in intieme kring. Vandaar dat meer mensen kiezen voor een auladienst.” De werken zouden aanvankelijk beginnen op 1 april, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. “Alles was gepland. Nu zijn ze er vanaf deze week ingevlogen. Ik hoop dat het ergens in september helemaal klaar zal zijn. We zullen ook de nieuwste technologieën introduceren. Door het coronaverhaal is het streamen van uitvaarten sneller ingeburgerd geraakt. Dat wordt in de nieuwe aula een vaste service die we kunnen aanbieden. Het voordeel is dat kennissen of familie van de overledene die in het buitenland wonen, nu ook live de dienst kunnen bijwonen. Of bijvoorbeeld bij een zwaar ongeval. De ene persoon is overleden, maar de echtgenoot ligt nog zwaargewond in het ziekenhuis. Nu zou hij de uitvaart van zijn eigen vrouw niet kunnen meemaken, maar in de toekomst zou hij dat wel kunnen via de tv in zijn ziekenhuiskamer in het ziekenhuis”, besluit Kurt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier