Uitvaartzorg Commeyne verhuistnaar de Zilverberg in 2020

Tine en Adelbrecht Commeyne op de Zilverberg waar hun nieuwe zaak Uitvaartzorg Commeyne komt. (Foto Stefaan Beel) © (Foto Stefaan Beel)
Peter Soete

Uitvaartzorg Commeyne verlaat de vertrouwde stek in de Westlaan en zal in 2020 een nieuwe thuis vinden in de Meensesteenweg op de Zilverberg. Daar komt op een oppervlakte van 7.400 vierkante meter een uitvaartcentrum dat een discrete en groene oase van rust zal worden.

Commeyne is natuurlijk een naam als een klok in de Roeselaarse begrafeniswereld. Valère Commeyne begon in 1920 al met de fabricatie van lijkkisten en stond ook al in voor de begrafenissen. Zoon André Commeyne zette de ouderlijke zaak verder in de Groenestraat en later was het de beurt aan zijn zoon Freddy om in de Westlaan, naast de ingang van de oude stedelijke begraafplaats, de familiezaak verder uit te bouwen. In 1988 kwam er de uitbreiding met een eigen funerarium en in 1998 stapte met Adelbrecht Commeyne de vierde generatie in de zaak. In 2011 namen Adelbrecht en zijn echtgenote Tine de familiezaak volledig over en in 2013 werd het bestaande funerarium verbouwd en werd een aula in gebruik genomen. Nu is de beslissing genomen om de Westlaan te verlaten voor een nieuwbouwproject op een oppervlakte van 7.400 vierkante meter op de Zilverberg.

Aula te klein

“We spelen toch al een tweetal jaar met de idee om een nieuw en groter uitvaartcentrum te bouwen”, begint Tine. “We merken stilaan dat onze aula te klein wordt. De vraag naar een uitvaartdienst in onze aula stijgt en daarin is er plaats voor 80 tot maximum 100 personen. We zien dat onze maximumcapaciteit soms wordt overschreden en dat is niet leuk voor de mensen die moeten recht staan. Maar ook niet voor ons want wij willen iedereen die een uitvaartdienst bijwoont bij ons een perfecte service geven.”

“Maar niet alleen de soms te kleine aula is jammer”, neemt Adelbrecht over. “Ook qua parking is het hier vaak moeilijk en is het soms een hectische bedoening. En het feit dat de rouwenden na de uitvaartdienst onmiddellijk op de drukke Westlaan komen, vinden wij ook niet echt passend voor mensen die tijd en ruimte nodig hebben om alles een plaatsje te geven.”

“We willen echt de maatstaf zijn in de provincie voor uitvaartdiensten “

“En daarom hebben we een stuk grond gekocht waar we alles kunnen plannen wat wij belangrijk vinden in ons beroep. We hebben op de Zilverberg een oppervlakte van 7.400 vierkante meter kunnen kopen waar we het nieuwe Uitvaartzorg Commeyne zullen bouwen. De zaak komt een eind weg van de straat en er komt een ingang voor de winkel met kantoren en een ingang voor het funerarium en de aula waar de uitvaartdiensten zullen gebeuren. Vooraan komt dus de winkel die een open aanblik biedt met heel veel glas. De kisten, kruisjes en urnen die we verkopen worden discreet aan het oog onttrokken en komen in een aparte ruimte. Er komen kantoren voor zes mensen en ook twee ontvangstruimten voor de klanten.”

Perfecte akoestiek

“De aula die we zullen bouwen waar de uitvaartdiensten zullen plaats vinden, wordt precies zoals wij die al een tijdje in gedachten hebben”, zegt Tine. “De akoestiek moet perfect zijn en het geheel moet een stijlvolle warmte uitstralen. De aula zal 350 zitplaatsen tellen maar hij kan opgedeeld worden in een grotere ruimte met 250 plaatsen en een intiemere ruimte met 100 zitplaatsen. We willen namelijk de intimiteit die er nu is in de aula in de Westlaan ook aanbieden in de nieuwe zaak. Daarom opteren we voor gekleurde betonelementen die niet koud en kil overkomen.”

“We voorzien ook meer en grotere technische ruimtes voor onder meer de drukkerij en er komen eveneens acht rouwkamers in plaats van zes in het funerarium”, gaat Adelbrecht verder. “Maar we willen vooral rust in een sober kader uitstralen. Veel groen en warme houtsoorten zullen een dominante rol opnemen op de site net als een waterpartij die voor rust zorgen.”

“Er komen ook twee binnentuinen naast de aula die voor een rustplekje kunnen zorgen. We merken dat familie en vrienden bij een afscheid soms nood hebben aan een eigen plekje waar ze even tot rust kunnen komen of hun verdriet even kunnen plaatsen vooraleer ze weer verder kunnen.”

“We zetten vooral in op discretie”, aldus Tine. “Er komen 75 parkeerplaatsen rond de zaak maar het uitvaartcentrum zelf zal een meter hoger liggen en de parkeerplekken zullen afgeschermd worden door een groenzone en een muurtje. Wie bij ons binnen stapt, moet echt lijfelijk de oase van rust ervaren.”

Klaar tegen 2020

“De plannen zijn bijna rond en de vergunningen worden weldra aangevraagd. We verwachten geen stedenbouwkundige problemen en ook op het vlak van milieuwetgeving zijn we vol vertrouwen dat alles vlot verloopt”, besluit Adelbrecht. “We hopen om begin 2019 met de werken te starten. Tegen de zomer van 2020 moet alles klaar zijn en moet de nieuwe Uitvaartzorg Commeyne operationeel zijn op De Zilverberg. Ook onze privéwoning komt naast de zaak en wordt ermee verbonden.”

“In het verleden waren wij de eerste begrafenisondernemer in Roeselare die een aula bouwde en met onze nieuwe zaak willen we de lat weer een beetje hoger leggen. We willen echt de maatstaf zijn in de provincie voor uitvaartdiensten en dit in een geschikt kader waar alles klopt.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.