"In die verstande dat iedereen de opgelegde maatregelen blijft volgen, natuurlijk", zegt Lichterveldenaar Bart Feryn, voorzitter van Uitvaartunie Vlaanderen. "Maar op dit moment zitten we nog vér, vér, vér onder onze maximumcapaciteit. We kunnen iedereen geruststellen: we zijn voorbereid mocht het nodig zijn. Iedereen binnen de sector heeft zijn maximumcapaciteit moeten doorgeven aan het Agentschap Binnenlands Bestuur, met wie we rechtstreeks in contact staan."

Ook de kistenbouwers kunnen mee. "Er is nog voldoende stock, plus zij kunnen in geval van nood zelfs nog meerdere shiften draaien. Hetzelfde geldt voor de crematoria. Een crematie duurt twee uur. In het allerergste geval kunnen zij langer werken. Maar nogmaals: dit is allemaal niet aan de orde, zelfs verre van. Bovendien is het in onze sector op dit moment eigenlijk heel erg kalm. Mensen blijven binnen en nemen geen risico's, de wegen zijn leeg en er zijn weinig ongevallen, er zijn geen operaties waarbij eventueel complicaties kunnen optreden..."

"In onze sector op dit moment eigenlijk heel erg kalm"

Voor de uitvaartsector zijn het merkwaardige tijden. "De regels die ons opgelegd worden, zijn duidelijk: de laatste groet wordt beperkt, in tijd en aantal. Op een begrafenis mogen maar een twintigtal mensen aanwezig zijn, die ver van elkaar moeten plaatsnemen. Er is geen offerande, communie of begroeting. Mensen moeten uit een mandje hun doodsprentje nemen."

"Zelf had ik zaterdagmorgen een uitvaart. In de kerk zaten de mensen verspreid, met telkens anderhalve meter tussen hen. Maar de mensen volgden die bijzondere maatregelen zonder morren op. Na de uitvaart stonden ze buiten de kerk in een bijzonder grote kring. Iedereen begrijpt dat het ernstig is en dat we elkaar moeten beschermen."

"Voor ons is het onwennig, want we willen de mensen een waardig afscheid bieden en hen steunen. Maar we moeten de maatregelen volgen. Zelf dragen we ook maskers, handschoenen en schorten als we iemand opbaren. Het contact met de familie verloopt zo veel mogelijk via telefoon en mail. Slechts één iemand van de familie mag bijvoorbeeld de kist komen kiezen. We moeten onszelf beschermen, want als wij zouden uitvallen..."

Rouwexperte "Je hebt het lichaam van die overledene nodig om zelf verder te gaan met je leven"

Rouwexperte Lies Scaut. (GF)

Familieleden mogen hun overleden niet meer groeten, begrafenissen moeten plaatsvinden in intieme kring en zonder begroeting. "In het rouwproces is het heel belangrijk dat mensen hun overledene nog eens kunnen zien en aanraken", zegt rouwexperte Lies Scaut. "Je hebt het lichaam van die overledene nodig om zelf verder te gaan met je leven. Zeker voor families zijn dit grote drama's. Kinderen mogen niet naar de begrafenis gaan, kunnen geen afscheid nemen van hun dierbare. Onze uitvaartsector doet wel inspanningen door bijvoorbeeld de dienst te livestreamen, maar die verbinding is toch helemaal anders."

"Ook bij het condoleren zijn er gevolgen. Bij een begrafenis krijg de familie ook vaak honderden knuffels, schouderklopjes of handdrukken. Ze voelen zich gesteund. Nu hebben we berichtjes of kaartjes, maar dat lichamelijke contact is er niet meer om je echt verbonden te voelen. Dat zijn heel belangrijke stukjes die wegvallen en waar er weinig alternatief voor is. Zelf zijn we er zoekende hoe we de mensen daarin kunnen ondersteunen. Ervaring hebben we daar nog niet in. We zullen moeten wachten welke impact dat zal hebben. Een herdenkingsdienst later kan zeker helpen, maar toch zal je altijd dat stukje blijven missen dat je geen lichamelijk afscheid kon nemen."

"In die verstande dat iedereen de opgelegde maatregelen blijft volgen, natuurlijk", zegt Lichterveldenaar Bart Feryn, voorzitter van Uitvaartunie Vlaanderen. "Maar op dit moment zitten we nog vér, vér, vér onder onze maximumcapaciteit. We kunnen iedereen geruststellen: we zijn voorbereid mocht het nodig zijn. Iedereen binnen de sector heeft zijn maximumcapaciteit moeten doorgeven aan het Agentschap Binnenlands Bestuur, met wie we rechtstreeks in contact staan."Ook de kistenbouwers kunnen mee. "Er is nog voldoende stock, plus zij kunnen in geval van nood zelfs nog meerdere shiften draaien. Hetzelfde geldt voor de crematoria. Een crematie duurt twee uur. In het allerergste geval kunnen zij langer werken. Maar nogmaals: dit is allemaal niet aan de orde, zelfs verre van. Bovendien is het in onze sector op dit moment eigenlijk heel erg kalm. Mensen blijven binnen en nemen geen risico's, de wegen zijn leeg en er zijn weinig ongevallen, er zijn geen operaties waarbij eventueel complicaties kunnen optreden..."Voor de uitvaartsector zijn het merkwaardige tijden. "De regels die ons opgelegd worden, zijn duidelijk: de laatste groet wordt beperkt, in tijd en aantal. Op een begrafenis mogen maar een twintigtal mensen aanwezig zijn, die ver van elkaar moeten plaatsnemen. Er is geen offerande, communie of begroeting. Mensen moeten uit een mandje hun doodsprentje nemen.""Zelf had ik zaterdagmorgen een uitvaart. In de kerk zaten de mensen verspreid, met telkens anderhalve meter tussen hen. Maar de mensen volgden die bijzondere maatregelen zonder morren op. Na de uitvaart stonden ze buiten de kerk in een bijzonder grote kring. Iedereen begrijpt dat het ernstig is en dat we elkaar moeten beschermen.""Voor ons is het onwennig, want we willen de mensen een waardig afscheid bieden en hen steunen. Maar we moeten de maatregelen volgen. Zelf dragen we ook maskers, handschoenen en schorten als we iemand opbaren. Het contact met de familie verloopt zo veel mogelijk via telefoon en mail. Slechts één iemand van de familie mag bijvoorbeeld de kist komen kiezen. We moeten onszelf beschermen, want als wij zouden uitvallen..."