Uitvaartsector moet rekening houden met coronacrisis

Tineke en Marieke Depoorter. © (Foto TL)
Redactie KW

De coronacrisis treft ook de uitvaartsector. Begrafenissen moeten namelijk verplicht in beperkte kring doorgaan. “Vreselijk voor de nabestaanden, maar iedereen moet z’n verantwoordelijkheid oppakken”, zegt Marieke Depoorter van uitvaartcentrum Depoorter in Jabbeke.

Uw geliefde verliezen is al moeilijk genoeg. Maar door het coronavirus wordt afscheid nemen in de praktijk nóg moeilijker. Grootschalige begrafenissen zijn namelijk geen optie meer. Begrafenisondernemers kregen de raad om alle diensten in beperkte kring te laten doorgaan. Een aantal nabestaanden van ongeveer dertig personen wordt vooropgesteld. En daarom moeten ook begrafenisondernemers creatief zijn. Zo biedt uitvaartcentrum Timmerman gratis een livestream van de dienst aan.

“Wij beschikking hoe dan ook over de mogelijkheid om de dienst te streamen. Op die manier kunnen mensen die er niet bij kunnen zijn het wel van op afstand volgen”, zegt Nele Timmerman, zaakvoerster van uitvaartcentrum Timmerman. Zij zijn gevestigd in Loppem, Sint-Michiels en Oostkamp. “Maar we hebben besloten om het in de huidige periode gratis aan de nabestaanden aan te bieden. De begrafenissen moeten namelijk in beperkte kring doorgaan. En op deze manier kunnen toch heel wat meer mensen de dienst ook volgen. We wilden rouwende nabestaanden zo tegemoet komen. Het leek ons een evidentie. In de huidige tijden moeten we alles doen om elkaar te beschermen én te helpen.”

Bij uitvaartcentrum Depoorter uit Jabbeke moeten ze ook creatief zijn. Daar staan binnenkort twee begrafenissen op het programma. Vandaag gebeurt dat in de kerk. “We moeten hopen dat mensen hier hun gezond verstand gebruiken”, zegt Marieke Depoorter. Voor een begrafenis komende woensdag werden donderdag maar liefst 350 rouwbrieven verstuurd. “We moeten nu zoveel mogelijk mensen proberen te bereiken met de vraag om niet te komen. Hallucinant. En verschrikkelijk voor de familie in kwestie. Het is zelfs niet duidelijk of een rouwmaaltijd tot de mogelijkheden behoort”, aldus zus Tineke Depoorter. “We zullen later wel een herdenking organiseren om andere mensen de kans te geven om ook afscheid te nemen. Uit respect voor de overledene en de familie.”

Nog opvallend: ook voor het condoleren stelt het uitvaartcentrum een alternatief voor. Met de bedoeling om fysiek contact te vermijden. “We adviseren om de kist of de urne te groeten zonder die aan te raken. En de familie een knikje te geven in plaats van een hand of een knuffel. We kunnen niet anders dan hopen dat mensen begrip hebben voor die maatregelen.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier