Bij de verstrengde maatregelen die de federale overheid woensdag heeft uitgevaardigd, is er wat betreft uitvaarten niets gewijzigd. Men het heeft het enkel over beperkte of intieme kring. Bijgevolg moet er geïnterpreteerd worden. Een telefoon donderdagmiddag naar het infonummer van de federale overheid bevestigt dit: "Intieme kring, er ligt geen maximumaantal vast."

Tot nu toe hanteerden uitvaartondernemers zowat algemeen het aantal 30. Nu hebben de Vlaamse, Waalse en Brusselse uitvaartunies, samen met de uitvaartgroepen als Sereni en Dela, echter beslist om te beperken tot 20.

Geen zieke personen

Door de onduidelijkheid hebben de crematoria woensdag zelfs een tijdje stilgelegen maar nadien weer geopend. In het crematorium Uitzicht in Kortrijk is de kleine aula gesloten, de grote is open.

Bram Coussement van Sereni, waar verscheidene West-Vlaamse uitvaartondernemers bij aangesloten zijn: "Voor onze eigen uitvaartfaciliteiten zeggen we 20, op voorwaarde dat de mensen volgens de algemene regel 1,5 meter afstand houden. Kleinere aula's die dat niet kunnen garanderen, verlagen beter dat aantal. We dringen er ook op aan dat er geen zieke personen aanwezig zijn. We stellen vast dat de families hiervoor alle begrip hebben."

Later inplannen

In geval van crematie bestaat ook de mogelijkheid om de urne in de huiskring te bewaren en later een (volwaardige) uitvaartdienst te plannen. "Dat kan inderdaad", zegt Bram Coussement, "maar er is wel een grote behoefte aan een spoedig afscheidsmoment, omdat pas dan het rouwproces kan beginnen."

Verder wordt gezegd dat het regelen van de uitvaart bij voorkeur op het kantoor van de onderneming gebeurt, met maximaal twee familieleden. Het rouwbezoek in funeraria gebeurt enkel op afspraak met maximum vijf personen met voldoende afstand van elkaar. Voldoende afstand primeert op het aantal personen.

Bisdom: "Slechts enkele nabestaanden"

Wat kerkelijke uitvaarten betreft, heeft het bisdom Brugge - waar men ook eerst het getal 30 gebruikte - woensdag verordend dat ze alleen kunnen plaatsvinden 'in heel beperkte kring', namelijk met slechts enkele nabestaanden, die voldoende afstand houden van elkaar. "Een andere mogelijkheid", aldus het bisdom, "is dat men zich beperkt tot een afscheidsgebed op de begraafplaats, ook in heel beperkte kring."

Men stelt ook voor om na het einde van de pandemie gedachtenisvieringen te houden voor alle mensen die in deze periode overleden zijn.

(NOM)

Bij de verstrengde maatregelen die de federale overheid woensdag heeft uitgevaardigd, is er wat betreft uitvaarten niets gewijzigd. Men het heeft het enkel over beperkte of intieme kring. Bijgevolg moet er geïnterpreteerd worden. Een telefoon donderdagmiddag naar het infonummer van de federale overheid bevestigt dit: "Intieme kring, er ligt geen maximumaantal vast." Tot nu toe hanteerden uitvaartondernemers zowat algemeen het aantal 30. Nu hebben de Vlaamse, Waalse en Brusselse uitvaartunies, samen met de uitvaartgroepen als Sereni en Dela, echter beslist om te beperken tot 20.Door de onduidelijkheid hebben de crematoria woensdag zelfs een tijdje stilgelegen maar nadien weer geopend. In het crematorium Uitzicht in Kortrijk is de kleine aula gesloten, de grote is open.Bram Coussement van Sereni, waar verscheidene West-Vlaamse uitvaartondernemers bij aangesloten zijn: "Voor onze eigen uitvaartfaciliteiten zeggen we 20, op voorwaarde dat de mensen volgens de algemene regel 1,5 meter afstand houden. Kleinere aula's die dat niet kunnen garanderen, verlagen beter dat aantal. We dringen er ook op aan dat er geen zieke personen aanwezig zijn. We stellen vast dat de families hiervoor alle begrip hebben." In geval van crematie bestaat ook de mogelijkheid om de urne in de huiskring te bewaren en later een (volwaardige) uitvaartdienst te plannen. "Dat kan inderdaad", zegt Bram Coussement, "maar er is wel een grote behoefte aan een spoedig afscheidsmoment, omdat pas dan het rouwproces kan beginnen." Verder wordt gezegd dat het regelen van de uitvaart bij voorkeur op het kantoor van de onderneming gebeurt, met maximaal twee familieleden. Het rouwbezoek in funeraria gebeurt enkel op afspraak met maximum vijf personen met voldoende afstand van elkaar. Voldoende afstand primeert op het aantal personen.(NOM)