Uitvaartcentrum Vanhoutteghem neemt nieuwe aula in gebruik: “Afscheid voelt hier intiemer aan”

foto PEW
foto PEW
Redactie KW

Uitvaartcentrum Vanhoutteghem uit Waregem heeft een nieuwe aula met plaats voor 150 mensen in gebruik genomen. “Door de coronacrisis moeten uitvaarten in intieme kring plaatsvinden, maar we denken dat dit zal blijven. In een aula kun je veel persoonlijker afscheid nemen”, zeggen de zaakvoerders.

Vanhoutteghem Funerals is een familiebedrijf bestaande uit Jelle Vanhoutteghem (39), zijn echtgenote Sharrissa Declerck (35) en zijn ouders, die het uitvaartcentrum oprichtten.

Twee jaar geleden besloot de familie het ouderlijk huis in de Marcel Windelsstraat een nieuwe bestemming te geven als aula voor uitvaartplechtigheden. In januari 2019 ging de woning onder de sloophamer en nu is de nieuwbouw met aula en familiekamer klaar. Afgelopen week vonden de eerste vier diensten plaats in de aula, die over 150 zitplaatsen beschikt. Door de coronamaatregelen is de capaciteit voorlopig echter beperkt tot 15 mensen.

Tot nu waren Jelle en Sharrissa aangewezen op de aula van crematorium Uitzicht in Kortrijk. Voortaan kunnen ze de plechtigheden in hun eigen zaal laten plaatsvinden.

“Al voor de coronacrisis merkten we dat een persoonlijk afscheid in een aula steeds meer ingang vond. Het aantal plechtigheden in een kerk was al aan het dalen en de pandemie heeft die tendens alleen maar versterkt. Als je maar met 15 mensen aanwezig mag zijn op een dienst, voelt een kerk vaak te groot en te kil aan. In een aula voelt het afscheid vaak intiemer en familialer aan”, vertellen Jelle en Sharrissa.

In de aula hangt ook een hoogtechnologische camera, die het mogelijk maakt de dienst te livestreamen. Terwijl ze de dienst in goede banen leidt, zorgt Sharrissa er vooraan in de aula voor dat de rouwenden thuis in optimale omstandigheden kunnen meevolgen.

“De camera heeft zes verschillende posities. Als iemand het woord neemt om een gedicht of tekst voor te lezen, brengen we die persoon in beeld. Als de kleinkinderen nadien een tekening op de kist leggen, schakelt het beeld over naar die kant van de aula”, legt Sharrissa uit. Na iedere plechtigheid krijgt de familie ook een USB-stick met een opname van de dienst mee naar huis.

Pijnlijke keuzes

Hoewel de aula plaats biedt aan 150 mensen, ziet het er nog niet meteen naar uit dat die capaciteit binnenkort gehaald zal worden. “Ik verwacht nog geen versoepelingen rond het aantal aanwezigen, dus het blijft pijnlijk als er keuzes gemaakt moeten worden.”

“Tijdens de eerste lockdown had ik een familie met zes kinderen. Met alle partners erbij komt dat al op twaalf volwassenen. Het was wel mooi om te zien dat de partners dan voorrang gaven aan de eigen kinderen om de plechtigheid bij te wonen. Uiteraard zouden ook wij het anders willen, maar dat kan spijtig genoeg niet. Hopelijk kunnen we snel vooruit beginnen kijken.” (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier