Uitvaartcentrum feryn opent nieuwe aula in hooglede

Na een jaar vol werkzaamheden beschikt uitvaartcentrum Feryn over een nieuwe aula. Deze is gelegen op de hoek van de Kleine Noordstraat en de Hogestraat en biedt plaats aan 150 mensen. De zaak is een echte familiezaak want zaakvoerder Bart Feryn, zijn dochters Kaat en Julie en hun respectievelijke partners verzorgen samen de uitvaartplechtigheden.

Bart Feryn met zijn dochters Kaat en Julie. (foto JT)
Bart Feryn met zijn dochters Kaat en Julie. (foto JT)

Ook in Lichtervelde kwam er in 2014 een nieuwe aula en in 2019 besliste Bart Feryn (60) om tevens in Hooglede een aula te bouwen. “Onze aula in Lichtervelde wordt frequent gebruikt”, verklaart Bart. “We merkten ook dat heel wat mensen vanuit de gemeente naar Lichtervelde trokken. Vandaar ook onze beslissing om hier in Hooglede een nieuwe aula te bouwen om zo de dienstverlening voor de inwoners van Hooglede en Gits te vergroten.”

De nieuwe aula biedt plaats aan 150 mensen. Tevens is er ook nog een zaaltje voorzien waar tot 70 mensen kunnen genieten van een koffietafel. “Warme maaltijden serveren we niet”, geeft Kaat (30) mee.

“Zo’n 80 % kiest voor een begrafenis in de aula tegenover 20 % in de kerk”

“Er hangt ook een scherm zodat de mensen ook daar de plechtigheid kunnen meevolgen indien er te veel volk in de aula zit. Momenteel is dit echter niet het geval aangezien er door de coronamaatregelen maar vijftien mensen toegelaten zijn. We moeten veel beperkingen aan de mensen opleggen, dat is verre van plezant. De mensen aanvaarden dat maar zijn er natuurlijk niet gelukkig mee.”

streaming

Toch zorgt het uitvaartcentrum ervoor dat ook de thuisblijvers de dienst kunnen meevolgen door middel van streaming. “De mensen kunnen van thuis uit meekijken. Zo werd de dienst van de verongelukte Jordy Dufoort door meer dan 1.000 mensen online bijgewoond. Het is ook handig voor bijvoorbeeld familieleden die in het buitenland wonen. We hebben zelfs al een paar keer een dienst gestreamd in een rusthuis. De dienst kan ook integraal opgenomen worden om bij te houden voor later”, laat Julie (27) weten.

“Nu ook aula voor de inwoners van Hooglede”

De coronaperiode zorgde ook in de gemeente Hooglede voor een oversterfte. De tendens is er om meer en meer uitvaartplechtigheden in een aula te verzorgen.

“Momenteel is de verhouding ongeveer 80% in een aula tegenover 20% in de kerk. De mensen krijgen natuurlijk de vrije keuze. Graag hadden we de mensen een blik in onze aula willen geven op een opening of opendeurdag maar met de huidige maatregelen is dat helaas niet mogelijk”, besluit Bart Feryn. (JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.