Uitstapje naar Kortrijk? Kijk dan eerst online hoe druk het is!

Je kan online beelden van de Grote Markt zien, zo weet je meteen hoe druk het er op dat moment is. © AN
Annelies Nollet

De afgelopen dagen zorgde een combinatie van mooi weer en het verplichte sluitingsuur in de horeca, voor chaotische situaties in grote steden als Antwerpen, Brussel en Gent. Ook in Kortrijk vreest het stadsbestuur voor samenscholingen, zeker nu het einde van de examens in zicht is. Daarom werd een druktebarometer ontwikkeld. Daarmee kan iedereen live volgen hoe druk het is op de Grote Markt, in het winkelwandelgebied, aan de verlaagde Leieboorden en in ‘t straatje.

Iedereen kan dus live online volgen hoe druk het ergens is. De barometer heeft drie kleurstanden: groen, oranje en rood. Groen geeft aan dat het kalm is en extra mensen welkom zijn, oranje wil zeggen dat het drukker wordt en je beter wegblijft tenzij het niet anders kan en rood betekent dat het te druk is op dat moment en dat je je beter niet begeeft naar die plaats.

Dit weekend al druk

Er zijn vier barometers voor vier verschillende plaatsen. De barometer wordt bovendien telkens begeleid door live camerabeelden van de 4 locaties. Het gaat over de Grote Markt, het winkelwandelgebied, de verlaagde Leieboorden en ‘t straatje (Burgemeester Reynaertstraat).

“Op die plaatsen bestaat de kans dat er teveel volk opeengepakt raakt en dit willen we vermijden voor ieders veiligheid”, legt Schepen van Economie, Arne Vandendriessche legt uit. “De barometer zelf is heel eenvoudig en intuïtief te gebruiken in combinatie met de livebeelden. Ze zullen een goede leidraad zijn voor mensen die willen afzakken naar het centrum van Kortrijk.”

Dit weekend is er #KortrijkKorting. Het kan dus druk worden, zeker in de namiddag. Ik raad daarom iedereen aan eerst eens de webpagina te raadplegen vooraleer je afzakt naar het stadscentrum. Op die manier blijft iedereen welkom en hoeft niemand zich onveilig te voelen.”

Politie volgt op

De drukte op de vier hotspots zal worden opgevolgd door de politiezone Vlas. Die zal op basis van de live beelden uit het cameranetwerk inschatten of de barometer moet worden aangepast.

“Op die manier kunnen we snel schakelen en het grote publiek tijdig verwittigen voor er problemen optreden”, legt burgemeester Vincent Van Quickenborne uit. “De politie zal op basis van de live beelden en de input van de fietsploeg ter plaatse een goede inschatting kunnen maken van de drukte. Als het echt te druk wordt, kan de politie optreden. Er zal bovendien een heel korte lijn zijn tussen de politie en Team Communicatie van de stad. Samen zullen zij ervoor instaan dat opvallende wijzigingen van de barometer via de website en Facebook van de stad meteen worden meegedeeld. Zo kunnen mensen rekening houden met hun veiligheid en die van elkaar.”

Op www.kortrijk.be/webcams-druktebarometer kan je live deze barometer volgen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.