UiTPAS vooral populair in de Westhoek

Vlaams parlementslid Brecht Warnez uit Wingene. (Foto TOGH)
Vlaams parlementslid Brecht Warnez uit Wingene. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

De UiTPAS is als spaar- en voordeelkaart voor vrijetijdsactiviteiten in opmars, ook in West-Vlaanderen. De Westhoek is hierbij de absolute uitblinker. Negen van de 22 West-Vlaamse gemeenten die aan dit project deelnemen komen uit de Westhoek.

De UiTPAS wordt door Vlaanderen gepromoot en ondersteund. “Via de UiTPAS bieden we samen met de gemeentebesturen voordelen aan iedereen die dichtbij wil ontspannen. Tegelijkertijd geven we zo ook aan mensen in kansarmoede een betaalbaar vrijetijdsaanbod”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V), die de cijfers opvroeg bij minister-president Jan Jambon (N-VA). “Meer dan 57.000 West-Vlamingen maken gebruik van de spaar- en voordeelkaart. Dat zijn er 6.785 meer dan vorig jaar. Van de 57.000 West-Vlaamse UiTPAS-houders is één op drie van iemand in kansarmoede. In de Westhoek is Wervik de absolute nummer één met 2713 inwoners met een UiTPAS. Zij worden gevolgd door Poperinge (1596 gebruikers) en Diksmuide (1544 gebruikers).”

Beperkt tot het zuiden

De UiTPAS ging pas in 2015 van start in West-Vlaanderen met UiTPAS Oostende & UiTPAS Zuidwest (Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem). In 2017 kwam daar UiTPAS Westhoek bij (Diksmuide, Ieper, Poperinge en Zonnebeke). Zeven nieuwe West-Vlaamse gemeenten hebben in 2020 de UiTPAS-activiteiten geïntroduceerd. In de Westhoek gaat het om Lo-Reninge, Heuvelland, Langemark-Poelkapelle, Mesen en Vleteren. “Met 22 deelnemende West-Vlaamse gemeenten op in het totaal 55 deelnemende gemeenten doen we het goed in West-Vlaanderen. Toch is het gebruik van de UiTPAS eigenlijk beperkt tot het zuiden van onze provincie”, stelt Brecht Warnez vast.

Subsidies

“Vanuit Vlaanderen streven we ernaar om in minstens 100 gemeenten de UiTPAS te hebben uitgerold”, vertelt Brecht Warnez. “In het Vlaams Parlement werd op 18 december daarom ook een jaarlijks subsidiebedrag van 772.700 euro goedgekeurd.” (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten