Uitleenpost wordt omgevormd tot schoolbibliotheek

De uitleenpost Westrozebeke van de openbare bibliotheek Staden wordt omgevormd tot een schoolbib. © JCR
Redactie KW

De uitleenpost Westrozebeke van de openbare bibliotheek Staden gaat dicht. Dat bleek op de gemeenteraad.

Bedoeling was dat de uitleenpost op 14 november zou sluiten. Toen bleek dat het bijhorende nieuwe reglement rond de openbare bibliotheek niet volledig was, werd het punt evenwel verdaagd naar de gemeenteraad van eind november. Dat betekent meteen een kort uitstel van executie.

“In 2017 werd een eerdere aanpassing van de openingsuren van de uitleenpost Westrozebeke op donderdag van 16 tot 18 uur ongedaan gemaakt.”, weet de voor de bib bevoegde schepen Gwendolyn Vandermeersch (Open VLD).

“Er werd toen beslist om de post opnieuw op zaterdagvoormiddag van 9 tot 12 uur te openen. Uit de cijfers van de werkingsjaren 2017 tot en met 2019 blijkt dat deze actie niet geresulteerd heeft in een stijging van het aantal gebruikers en/of het aantal uitleningen.”

Vooral gemeenteschool

Het aantal uitleningen daalde van 7.820 in 2012 naar 3.856 in 2019. Het aantal bezoekers tijdens de opening op zaterdag wordt geschat op maximum 5. De post telt 174 gebruikers waarvan slechts 13 enkel lid zijn van de Westrozebeekse bib, de overige gebruikers bezoeken ook andere bibliotheken.

Het zijn vooral klassen van Gemeenteschool Okido die gebruik maken van de uitleenpost. “We hebben daarom beslist om de uitleenpost om te vormen tot een schoolbibliotheek. Op bepaalde dagen en uren zullen volwassenen er wel terechtkunnen om boeken uit de Stadense hoofdbib af te halen. Die kunnen gereserveerd worden via mail of per telefoon.”

De schoolbib zal boeken voor kinderen van 1 tot 12 jaar in zijn collectie hebben. De boeken voor volwassenen verhuizen naar Staden. De bib zou de laatste maal de deuren openen op 14 november.

Uitstel van executie

“Een aantal zaken ontbreken in het nieuwe reglement”, stelde oppositieraadslid Marc Van Ysacker (CD&V). “Zo worden onder andere de gebruiksvoorwaarden van de boekendienst aan huis voor senioren en mindermobielen niet vermeld. Ik stel voor het punt te verdagen naar een volgende raad waar we dan over een volledig en correct reglement kunnen stemmen.”

Iedereen ging daar uiteindelijk mee akkoord. De sluiting van de uitleenpost Westrozebeke en het bijhorende nieuwe reglement van de openbare bib wordt tijdens de raad van eind november opnieuw besproken. (BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier