Uitkijktoren in Bergmolenbos moet klaar zijn tegen 2021

De sprookjestoren van het Bergmolenbos : een ontwerp van de architectenassociatie VIK, AE Architecten en BACK.
Jos Remaut

Vandaag werd bekend gemaakt welke van de 60 inzendingen uit de ontwerpwedstrijd is gekozen voor de nieuw te bouwen uitkijktoren : het wordt de toren die u hier ziet, in een ontwerp van de architectenbureaus VIK, AE Architecten en BACK, alle uit Gentbrugge. De bouw van de toren zal ongeveer 435.000 euro kosten.

Bouwheer van deze nieuwe toeristische landmark is de stad Roeselare, maar de provincie West-Vlaanderen zal ruim de helft van de kostprijs voor haar rekening nemen, omdat de toren kadert in het programma Horizon 2025 van Westtoer. “We willen tegen 2025 een netwerk van 20 à 25 gratis toegankelijke observatiepunten, uitkijktorens en belevingsplatformen, bestaande én nieuwe constructies, uitbouwen over de hele provincie”, zegt gedeputeerde voor toerisme Sabien Battheu. Nu vrijdag gaat er overigens zo’n uitkijkpunt open op de O.L.-Vrouwkerk van Zonnebeke.

De toren in het Bergmolenbos komt op zowat het hoogste punt van de site, zo’n 100 meter ten zuiden van de Bergstraat, op de plaats waar tot honderd jaar geleden de Bergmolen stond. Deze werd in 1914 bij de doortocht van de Duitsers vernietigd en niet meer her opgebouwd. De toren wordt 30 meter hoog, waarmee hij boven de hoogste bomen van het bos zal uittronen en dus echt wel een 360 graden uitkijk en landschapsbeleving zal geven. Het terrein is eigendom van het Agentschap Natuur en Bos, en het zal ook in overleg met hen zijn dat bepaald wordt hoe de nieuwe toeristische attractie toegankelijk zal worden gemaakt voor het brede publiek. Aan de straatzijde zal een parking worden aangelegd.

Sprookjestoren

Van op de toren zal je ook een magnifiek zicht hebben op het nabijgelegen Sterrebos en het prachtige kasteel van Rumbeke. “Dat inspireerde de partners om de architecten een sprookjesachtig ontwerp te vragen”, zegt schepen voor toerisme Dirk Lievens. “Ronde kijkgaten, torenkamers, de lange molenbrug aan de voet van de toren… We zijn in elk geval van plan om er voor de kinderen een fijne belevingsplaats van te maken, waar we rond het thema van de sprookjes ook allerhande zaken kunnen organiseren.”

“Bij het ontwerp van de toren zijn we er ook van uitgegaan dat niet alleen het panorama dat je te zien krijgt als je boven bent, maar ook het beklimmen en het afdalen zelf een echte beleving moet zijn“, legt architect Klaas Vanslembrouck uit. “Daarom zijn er onderweg op diverse tussenverdiepingen torenkamers voorzien, die kunnen fungeren als rustplek zonder dat men andere klimmers hindert, maar ook kunnen worden gebruikt om uitleg te geven aan scholen of als tentoonstellingsruimte. Er zijn trouwens twee trappen : één in de vierkante zuil van de constructie, een andere in de ronde zuil. Ze zullen parallel opstijgen en elkaar raken op diverse plaatsen. Zo zullen er niet één maar diverse routes mogelijk zijn om de torens te bestijgen. Een lift komt er niet, maar wie niet naar boven kan, zal in een speciale kamer beneden toch van het weidse uitzicht kunnen genieten via een ingenieus periscopenstelsel.

De toren zal in principe altijd toegankelijk zijn, behalve bij hevige weersomstandigheden. Hij is niet bemand, maar uiteraard komen er wel heel wat infopanelen over het Bergmolenbos en de omgeving. Ook over het nabijgelegen MUZE’UM L en de lichtmeridiaan die erdoor loopt.

De uitkijktoren wordt helemaal in baksteen opgetrokken, en wat meer is : baksteen zelfs uit de onmiddellijke omgeving, want niet voor niets wordt het gebied in de buurt De Kleiputten genoemd. De volgende stappen zijn nu het bekomen van de nodige vergunningen, het aanstellen van een aannemer en dan natuurlijk de bouwwerken zelf en de omgevingsaanleg. Schepen Lievens hoopt de toren in 2021 al te kunnen openen, want dan is er in Roeselare ook de viering van 200 jaar Rodenbach.

Uitkijktoren in Bergmolenbos moet klaar zijn tegen 2021

Uitkijktoren in Bergmolenbos moet klaar zijn tegen 2021

Uitkijktoren in Bergmolenbos moet klaar zijn tegen 2021
Uitkijktoren in Bergmolenbos moet klaar zijn tegen 2021

Uitkijktoren in Bergmolenbos moet klaar zijn tegen 2021

Uitkijktoren in Bergmolenbos moet klaar zijn tegen 2021

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.