https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Uitgeweken Ieperse Charlotte Van de Vyvere is kinesiste bij KVRS Waasland-Beveren

Charlotte Van de Vyvere. (foto Lorenzo Vicencio)
Sam Bracke
Sam Bracke Sportredacteur KW

Voor veel kinesisten is het een droom om bij een professionele voetbalploeg aan de slag te kunnen. Voor Charlotte Van de Vyvere werd die droom dit jaar werkelijkheid. De 25-jarige Ieperse is aan de slag in 1B bij Waasland-Beveren.

“In mijn laatste jaar revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de Universiteit van Gent liep ik stage bij de beloften van Club Brugge”, aldus Charlotte Van de Vyvere. “Daar werd ik goed begeleid en leerde ik snel de kneepjes van het vak van stagebegeleider Dimitri Vastenavondt. Via hem kreeg ik te horen dat Waasland-Beveren nog op zoek was naar een kinesist en na de club te contacteren, werd ik aangenomen.”

Blessurepreventie

“Ik werk parttime bij de club en combineer dit met opdrachten bij een privépraktijk in Zele. Mijn takenpakket bestaat uit het verzorgen van de spelers voor, tijdens en na de match en het begeleiden van spelers die aan het revalideren zijn na een blessure. Dit gebeurt steeds in overleg met onze clubdokters en de trainersstaf. Tot slot screenen we ook regelmatig de spelersgroep op gewicht, kracht en mobiliteit. Dit om aan blessurepreventie te doen.”

Voor veel kinesisten is het een droom om bij een professioneel sportteam aan de slag te kunnen gaan. “Dat klopt”, knikt Charlotte. “Zelf hou ik ook enorm van sport. Het is dus super om er professioneel mee bezig te kunnen zijn. Ik ben trouwens heel goed ontvangen bij Waasland-Beveren.”

Speciale band

Als kinesist spendeer je veel tijd met de spelers en dat zorgt vaak ook voor een speciale band. “We werken vaak 1 op 1 en zo bouw je met veel spelers een sterke band op, zowel op professioneel als op vriendschappelijk vlak. Het is wel heel belangrijk om hierin de juiste balans te vinden”, weet Charlotte, die momenteel in Merelbeke woont. “Als vrouw aan de slag zijn in wat overwegend een mannenwereldje is, kan ook best uitdagend zijn, maar het voelt voor mij zeker niet ongemakkelijk. Het maakt het juist extra leerrijk. Daarnaast is er ook veel wederzijds respect. Het feit dat ik zelf voetbal speel, zorgt er ook voor dat ik altijd wel kan meepraten met spelers en staf.

Charlotte voetbalt momenteel bij tweede nationaler Svelta Melsele. “Hiervoor heb ik 12 seizoenen bij FWDM (Famkes Westhoek Diksmuide Merkem, red.) gespeeld. Omdat ik nu een niveautje gezakt ben, valt het beter te combineren met werk en studies, maar ik volg de prestaties van mijn ex-team nog op de voet. Ik kijk wekelijks naar de uitslagen op hun Facebookpagina. Daarnaast kom ik ook nog geregeld terug naar West-Vlaanderen. Ik heb echt wel regelmatig nood aan wat quality time met mijn ouders, broer en zus, mijn vrienden en de rest van de familie.”

Privépraktijk

Charlotte, die ook nog osteopathie studeert, vindt de combinatie met een privépraktijk momenteel ideaal. “Voorlopig voel ik me heel goed bij Waasland-Beveren en ik leer hier veel bij. Een stapje hoger sluit ik niet uit, maar dat is zeker niet mijn hoofddoel. De combinatie met de privépraktijk is voor mij gevarieerd en uitdagend”, aldus Charlotte.

En als er een grote (West-Vlaamse) club komt aankloppen? “Samen met mijn partner ben ik aan het bouwen in Zulte, dus zou een club dichtbij huis leuk meegenomen zijn. Een West-Vlaamse ploeg zou ik dus zeker zien zitten. Maar ook in Waasland-Beveren hoef ik trouwens mijn West-Vlaams accent niet weg te steken, want we communiceren vooral in het Engels en het Frans”, besluit Charlotte met een knipoog.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.