Uitgeverij Lannoo pakt op 111de verjaardag uit met boek over pas gerestaureerd gouverneurshuis op de Brugse Burg

Minister-president Jan Jambon kreeg het tweede exemplaar van het boek over het gouverneurshuis. We zien hem samen met provinciegouverneur Carl Decaluwé en de auteurs. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Burg in Brugge is een plek vol fascinerende gebouwen met een rijke geschiedenis, die al meermaals uitvoerig werd beschreven. Eén hoofdstuk ontbrak nog, namelijk dat over de historie van de ambtswoning van de gouverneur van West-Vlaanderen. Na zeven jaar restauratiewerken achtte Carl Decaluwé de tijd rijp voor een boek.

De Brugse auteurs Björn Crul en Roeland Van Den Driessche schreven in opdracht van de West-Vlaamse provinciegouverneur en van Uitgeverij Lannoo het boek ‘Het Gouverneurshuis. Een verborgen parel in Brugge’, geillusteerd met mooie foto’s van Jan Verlinde. Het boek verscheen op 9 september 2020, precies de dag waarop deze Tieltse Uitgeverij haar 111de verjaardag vierde.

De historiek van het gouverneurshuis gaat ver terug tot in de middeleeuwen. Hier woonden tot in de 18de eeuw de bisschoppen van het Bisdom Brugge en hielden de Franse prefecten toezicht over het Leiedepartement.

Gerestaureerd

Na de Belgische onafhankelijkheid namen de West-Vlaamse gouverneurs er hun intrek. De huidige gouverneur, Carl Decaluwé, heeft in samenspraak met de Vlaamse overheid het gebouw gerenoveerd en in alle eer hersteld. De grandeur uit de neoclassicistische Franse periode werd weer tot leven gebracht in een hedendaagse context. Aan de restauratie werkten ook zevendejaarsleerlingen restauratietechnieken van het Brugse VTI mee.

“Deze oude dame is in al haar glorie hersteld”, zei Carl Decaluwé bij de voorstelling van het boek. Ook al kende de restauratie, die zeven jaar aansleepte, nogal wat problemen omwille van een ‘spagaat’ tussen de Federale en de Vlaamse overheid. Uiteindelijk betaalt Vlaanderen als eigenaar van het gebouw 1,75 miljoen euro voor de renovatie van de binneninrichting en de gevelwerken.

De provinciegouverneur vond een ‘aparte’ manier om de restauratie van 35 oude schilderijen, schenkingen van de Brugse bisschoppen die hij op zolder aantrof, te bekostigen : de vele productiehuizen die in de ambtswoning filmden moesten als wederdienst voor de financiering instaan. Zelf gaf Carl Decaluwé in samenspraak met zijn werknemers het gebouw een ‘hedendaagse touch’ in de keuze van de verfkleur van de salons, de tapijten en enkele moderne lusters.

William en Kate

Uitgever Maarten Van Steenbergen wees op de vele hoogwaardigheidsbekleders die het gebouw met hun bezoek vereerden: Napoleon, Keizer Wilhelm II, Winston Churchill, Queen Elisabeth II, de Chinese president Xi Jinping en zelfs nog niet zo lang geleden het Engelse prinsenpaar William & Kate Middleton, dat de nacht doorbracht in de slaapvertrekken van de gouverneur.

Voormalig journalist Björn Crul en historicus Roeland Van Den Driessche doorploegden vele archieven om de geschiedenis van het gebouw, zijn bewoners en zijn kunstwerken te kunnen schetsen. Een leuk weetje? Voormalig gouverneur Olivier Vanneste liet de muren verstevigen omdat hij beducht was voor een aanslag van de extreemlinkse groepering CCC….

Het boek ‘Het Gouverneurshuis. Een verborgen parel in Brugge’ telt 160 pagina’s en kost 24,99 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier