Uitgelaten Noa Lang zingt omstreden lied ‘Liever dood dan Sporting-Jood’ op titelfeest

Olaf Verhaeghe

Noa Lang heeft zich donderdagavond tijdens de titelviering van Club Brugge de woede op de hals gehaald van heel wat Anderlecht-supporters. De Nederlander liet zich met het meezingen van ‘Liever dood dan Sporting-Jood’ gaan, tot ongenoegen van velen. Club Brugge excuseerde zich op de eigen website voor de gezangen, maar benadrukt dat Noa Lang niet de intentie had om iemand te kwetsen.

Op beelden die via sociale media worden gedeeld, is te zien hoe Noa Lang het Nederlandse goudhaantje van blauw-zwart na het 3-3 gelijkspel tegen Sporting Anderlecht met de Club-supporters voluit Liever dood dan Sporting-Jood meezingt.Supporters van Anderlecht worden door hun Brugse rivalen spottend wel eens Joden genoemd. Overigens geldt hetzelfde voor de fans van Ajax, nota bene de ex-ploeg van Lang.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft alvast geen begrip voor Lang. De Waalse politicus, sterke man van amateurclub Francs Borains, verwacht een reactie van Club Brugge en de KBVB. “De ‘aartsvijand’ associeren met Joden. In dronken toestand of niet. Dit zou ik als voorzitter van mijn voetbalclub nooit accepteren. Ik verwacht uitleg en excuses van Noa Lang en een sanctie van #verdraagzaamheid #fairplay.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

In een persmededeling op de eigen website excuseert Club Brugge zich voor de gezangen van de sterspeler. “Noa wou op geen enkele manier iemand kwetsen of beledigen en het spijt ons dat dit wel is gebeurd”, klinkt het. “Club draagt inclusiviteit en diversiteit hoog in het vaandel.” Club Brugge verwijst verder naar de andere bijnamen voor supportersgroepen zoals de kakkers van KV Mechelen en de Smurfen van RC Genk. “Het zijn allemaal geuzennamen die vaak ook door supporters van de ploeg zelf aangenomen worden”, klinkt het.

“Als Noa Lang donderdagavond na het behalen van de titel mee zong met onze supporters dan is daar geen enkele antisemitische ondertoon aan gekoppeld. De hele Club-familie hoopt om de titelviering op een positieve manier te kunnen voortzetten”, aldus Club Brugge nog.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.