Uitgebreid kermisprogramma in de Statiewijk

Redactie KW

De Statiewijk viert het komende weekend voor de 111de keer kermis. Onder het motto ‘Klein maar fijn’ wordt het een gevarieerde vierdaagse waarin alle spots gericht worden op Willy Cattebeke. Hij is 80 jaar jong en fungeert al 30 jaar als burgemeester van de wijk.

De gemeentelijke kermismolen draait op volle toeren. Na de geslaagde activiteiten in het centrum is het van vrijdag 1 tot en met maandag 4 oktober de beurt aan de Statiewijk om de feestvlaggen te hijsen. Het feestcomité van de Statiewijk heeft weer een gevarieerd programma in elkaar gebokst met voor elk wat wils. “Vorig jaar werd het een ultralight kermis. Alle artiesten die de jongste kwarteeuw te gast waren tijdens de vedettenparade, waren te horen via een livestream, die aan elkaar werd gepraat door DJ Thönder en werd uitgezonden via de regionale Radio Waregem 1. Dit jaar is er geen vedettenparade, maar we hebben niettemin een uitgebreid feestprogramma in elkaar gebokst.”

30 jaar

De festiviteiten van de Statiewijk staan dit jaar volledig in het teken van de viering van Willy Cattebeke. Precies drie decennia draagt de joviale tachtiger de burgemeesterssjerp. “Ik ben van Kortrijk afkomstig en heb me in 1965 in de Statiewijk gevestigd”, start Willy zijn verhaal. “Mijn echtgenote Yvonne Schoof runde hier gedurende tien jaar café Bonanza. Ik heb veertig jaar gewerkt voor de Zwevegemse staaldraadgigant Bekaert en hielp na mijn dagtaak mee in het café.

Ik ‘jeun’ me nog altijd. Zolang mijn gezondheid mij niet in de steek laat, blijf ik paraat – Willy Cattebeke

Als cafébaas heb je uiteraard een stevige band met de plaatselijke bevolking. Je kent als het ware iedereen. Van in de beginperiode heb ik meegeholpen bij de organisatie van de jaarlijkse kermis. Toen we het café in 1975 hebben stopgezet, ben ik toegetreden tot het feestcomité. Ik ben er ondertussen al 46 jaar lid. Het is echt een goede bende waarin iedereen aan hetzelfde zeel trekt. De sfeer is formidabel.”

Limousine

“De burgemeestersverkiezingen dateren van 1991”, gaat Willy verder. “De verkiezing vond plaats in het toenmalige Carla truck en er waren vier kandidaten. Behalve ikzelf deden ook Marc Debaere, Jean-Paul Vanhoutte en Dirk Warnez een greep naar de burgemeesterssjerp. Ik herinner me nog levendig dat ik onder begeleiding van een butler ben toegekomen met een limousine. Die intrede had blijkbaar geïmponeerd, want uiteindelijk wist ik het felbegeerde tricolore lint te behalen. Ondertussen zijn we 30 jaar verder. De viering van het 100-jarig bestaan in 2010 blijft een mijlpaal in de geschiedenis van de wijk. Ik blik met heel veel voldoening terug. Ik jeun me nog altijd. Zolang mijn gezondheid mij niet in de steek laat, blijf ik paraat. Carl De Donder is een prima mentor voor ons bestuur. Hij weet als geen ander de groep te motiveren. Als je ziet welk programma hier elk jaar klaargestoomd wordt, dan is dat schitterend voor zo’n kleine wijk. Ik kan niet anders dan een fiere wijkburgemeester zijn.”

Buurthuis De Statie

Alle feestelijkheden van de 111de Statiekermis vinden dit jaar plaats in en om het buurthuis De Statie. De festiviteiten starten op vrijdag 1 oktober met de derde uitgave van het Oktoberfest. “Er werden weer nieuwe bierpotten gemaakt en er is passende muzikale animatie voorzien van Alpen Fever en Jodel Heidi”, gaat Carl De Donder verder. “De toegang, inclusief een met een halve liter gevulde bierpot, bedraagt 5 euro. Wie verkleed is, krijgt er nog een braadworst bovenop. Zaterdag 2 oktober wordt de jongste generatie om 14.30 uur verwacht voor de Magic Michael & Piccolo Show. ’s Avonds is er de huldiging van onze wijkburgemeester. Er zijn tal van verrassingsoptredens voorzien en alles wordt vakkundig aan elkaar gepraat door Ignace Crombé, die een enorme steunpilaar is voor onze kermis. Zondag 3 oktober vindt er om 10 uur een wandelconcert plaats, opgeluisterd door de Koninklijke fanfare Sint-Cecilia. Ook de vendeliersgroep De Korepeeties is van de partij. Na het aperitiefconcert en de barbecue maken we ons in de namiddag op voor de tweede Statiebierloop. Vier rondjes van 200 meter, telkens een pint salamanderen en de snelste tijd realiseren. Zo wordt de bierkoning van de Statiewijk gekozen. Willy en Walters Wondere Wereldorkest zorgt ondertussen voor de nodige animatie. Maandagnamiddag 4 oktober is er in het Blue Woods Hotel een koffietafel voor de wijkbewoners. Andy Summer zorgt daarbij voor de passende muzikale noot. Nieuw in ons programma dit jaar is De sterkste Filou van Deerlijk. Drie mannen en drie vrouwen van alle feestcomités nemen het daarbij tegen elkaar op in het bekende Kop van Jut-spel.” (DRD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.