Uitgebrande loods in Oudenburg moet afgebroken worden, werknemers weer aan de slag

Redactie KW

Amper twee dagen nadat de loods van parketbedrijf Seye in Oudenburg volledig in de vlammen opging, waren de werknemers al terug aan de slag. “We zijn onze baas dankbaar dat hij niet bij de pakken blijft zitten”, klinkt het.

Het is onwaarschijnlijk. Zaterdag werd parketbedrijf Seye uit Oudenburg getroffen door een verwoestende brand. Maandag gingen de werknemers gewoon weer aan de slag. “We moeten vooruit hé”, zegt zaakvoerder Franky De Smet. “We hebben zes mensen in dienst. Ook zij moeten dagelijks hun boterham kunnen verdienen. En we willen de klanten niet in de steek laten.”

Zoeken naar oplossingen

In de Van Iseghemlaan in Oostende zijn Thierry Sybout en Danny Branescu aan de slag in een penthouse. “Onze baas wou dat de klanten zo weinig mogelijk hinder zouden ondervinden. Best wel opvallend, want het bedrijf is eigenlijk alles kwijt”, zegt Thierry Sybout, al 36 jaar actief als parketteur. De brandweer was zaterdagmorgen nog aan het nablussen, toen De Smet zijn personeel om 11uur al bijeenriep. “Om te zoeken naar oplossingen. Een loods huren, materiaal kopen. En kijk, sinds maandag zijn we al terug aan het werk. Straks komen ze nieuwe machines leveren om te testen. We komen er sterker uit, met nog beter en het nieuwste materiaal”, zegt Thierry.

Uit een negatieve gebeurtenis een opportuniteit halen, noemt zaakvoerder De Smet het. “Er is niemand gewond geraakt, er zijn geen slachtoffers gevallen. Uiteraard is dit een ramp, we zijn alles kwijt, maar er zijn ergere dingen“, zegt Franky.

Kortsluiting wellicht oorzaak

Hij leidt ons rond in de loods, of wat er nog van overblijft. Drie bestelwagens en de machines zijn volledig uitgebrand, een stuk betonnen muur ligt beneden, van de voorraad parket is niets meer te bespeuren. “Experts zijn ter plaatse gekomen. De oorzaak is vermoedelijk te zoeken in een kortsluiting ergens. Dit gebouw is sowieso niet meer te redden en zal afgebroken worden. Er komt straks een nieuwbouw, waar we ook een ruimte zullen voorzien als toonzaal. Het zou een succes zijn als we het nieuwe gebouw eind dit jaar al in gebruik zouden kunnen nemen”, vertelt De Smet.

We komen er sterker uit, met nog beter en het nieuwste materiaal

In afwachting zoekt het parketbedrijf een loods als tussentijdse oplossing. En materiaal. “Een gepensioneerd parketteur uit de Kempen heeft ons spontaan wat materiaal gegeven om aan de slag te kunnen. Ook leveranciers en klanten helpen ons waar ze kunnen. Het komt allemaal goed. Ons bedrijf komt hier sterker uit.”

Merci patron

En daar zijn de werknemers dankbaar voor. “De meesten van ons hebben kinderen. Dat we geen andere werk moeten zoeken en meteen weer aan de slag kunnen doet ons plezier. Merci, patron.”

(DJ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.