Uitbreiding van recyclagepark in Heule is doorn in het oog van buurtbewoners

De bomenrij achteraan moet verdwijnen om plaats te maken voor de uitbreiding van het recyclagepark dat daardoor bijna tot tegen de achterzijde van huizenrij van de Zeger van Heulestraat komt. "Wat met de inkijk in onze woningen en de lawaaihinder?" vragen de bewoners zich af. © NOM
Redactie KW

Buurtbewoners en veel andere Heulenaars in en buiten het centrum zijn bezorgd over de uitbreiding van het recyclagepark aan de Lage Dreef. Volgens het bestaande BPA zou de geplande vergroting daar zelfs niet kunnen. Een gedeelte is ingekleurd als woonzone en niet als gebied voor een recyclagepark. Daarnaast maken buurtbewoners bezwaren over lawaaihinder, verkeersinfarcten en inkijk. Er is intussen een bezwaarschrift ingediend.

Vanaf september sluiten de Kortrijkse reyclageparken in de Maandagweg en de Karel de Goedelaan. In de plaats zullen Kortrijkzanen terecht kunnen op de site Imog in Harelbeke, terwijl het Heulse park 20 procent groter wordt. Dat laatste zien buurtbewoners niet zitten. Zo heeft buurtbewoner Vincent Cannaert van de beenhouwerij uit de Zeger van Heulestraat na inzage van de plannen al een bezwaarschrift ingediend bij de stadsdiensten. “Er staan zaken in het dossier die niet zomaar kunnen”, zegt hij. “De uitbreidingszone van het recyclagepark valt onder BPA nr. 88 Stijn Streuvelslaan Oost en is bekend als zone voor wonen, menging halfopen en open bebouwing. Dit is een woonzone gelegen aan de Antoon Van Liedekerkeweg en de Lage Dreef, aansluitend op het BPA nr. 66 waar het huidige recyclagepark zich bevindt. Dat zou plots een andere functie krijgen en dat kan niet in een handomdraai.”

Lawaaihinder

De buurtbewoners vragen zich af of er geen wijziging van het RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan, red.) nodig is. “Men houdt geen rekening met de lawaaihinder van een recyclagepark”, vervolgt slager Vincent Cannaert. “Het lawaai van het storten van afval en het verplaatsen van containers is nu al storend. Het kappen van de bomen en het plaatsen van de containers tot bijna tegen de scheidingslijn zal het lawaai nog versterken.”

Slager Vincent Cannaert op het terrein waar het huidige recyclagepark (links onzichtbaar achter het groen) voorzien wordt: hiervoor moeten alle bomen en struiken verdwijnen.
Slager Vincent Cannaert op het terrein waar het huidige recyclagepark (links onzichtbaar achter het groen) voorzien wordt: hiervoor moeten alle bomen en struiken verdwijnen.© NOM

Enkele bewoners van de Zeger van Heulestraat vinden ook dat hun privacy in het gedrang komt door de mogelijke inkijk vanuit het recyclagepark. Het huidige groenscherm zou verdwijnen en wie bij een container boven op de trap staat, zal over de garages en de garageweg kunnen kijken naar de tuinen en terrassen… Er is volgens hen ook geen rekening gehouden met de watertoets. “Het hele perceel wordt verhard en de regenval zal de Lage Dreef extra belasten, aangezien het water geloosd wordt in de sloot. Nu al overstroomt de weide van de Heerlijkheid langs de Lage Dreef, inclusief de rijweg”, aldus nog Vincent Cannaert. “Een recyclagepark van die grootte hoort gewoon niet thuis in een woongebied.”

Een recyclagepark van die grootte hoort niet thuis in een woongebied – slager Vincent Cannaert

Ook Yves Marlier, syndicus van de garageweg Lage Dreef, is aangesproken door omwonenden die hun bezorgdheid uitten, onder meer over de mobiliteit: “De huidige verkeerssituatie is op piekmomenten in de Lage Dreef al problematisch. Door uitbreiding van het recyclagepark en het aantal bezoekers zal dit erger worden. Dit bemoeilijkt de in- en uitrit van een 20-tal garages. De verkeersveiligheid komt in het gedrang. Door de uitbreiding zullen ook lichte vrachtwagens en aanhangwagens naar Heule komen.”

Met het vernieuwde dorpscentrum probeert men het grote verkeer uit het centrum te weren, dat nu wel een 'opritzone' naar het recyclagepark dreigt te worden.
Met het vernieuwde dorpscentrum probeert men het grote verkeer uit het centrum te weren, dat nu wel een ‘opritzone’ naar het recyclagepark dreigt te worden.© NOM

De buurt en centrumbewoners zijn tevreden over de heraanleg van Heuleplaats, maar vinden dat dit niet in het mobiliteitsplaatje past. In het centrum en aan het recyclagepark is het al aanschuiven. Met het vernieuwde dorpscentrum probeert men het grote verkeer uit het centrum te weren, dat nu wel een ‘opritzone’ naar het recyclagepark dreigt te worden. Er zijn nu al files en opstoppingen in het centrum. De bewoners van de omliggende straten kunnen het idee niet toejuichen.

Infomoment

Een groot gedeelte van de 168.000 bezoekers van de recyclageparken die binnenkort sluiten (Karel de Goedelaan en Maandagweg) zal naar het Heulse recyclagepark trekken. De stadsdiensten denken aan 20 procent voor Heule, de bewoners vrezen 50 procent.

Tot nu toe waren de buurtbewoners niet geraadpleegd, gehoord of betrokken in het containerdebat. Dinsdagavond 4 februari kregen ze uiteindelijk, op eigen vraag, een uitnodiging in de bus voor een infomoment op donderdag 13 februari om 19 uur in het sportcafé aan het Lagaeplein, waar men de plannen en/of beslissingen zal toelichten.

(Carlo Herpoel)

“Verkeerd om in Kortrijk geen recyclagepark te hebben”

Heulenaar en oppositieraadslid Matti Vandemaele (Groen) zit met heel wat vragen. “De weg naar het recyclagepark in Heule via de R8 is een utopische gedachte. Men gaat, indien men de Ring neemt – wat ik durf te betwijfelen – de afrit Heule nemen. Dan moet het verkeer door het centrum. Het is er nu al aanschuiven op piekmomenten. Wat als er 20 procent meer verkeer door het centrum rijdt?” vraagt het Groen-raadslid zich af. “Geen recyclagepark meer in Kortrijk is een verkeerde beslissing. Er zijn plaatsen genoeg om er een op te trekken, zoals bijvoorbeeld op de site-Van Marcke, die men nog moet ontwikkelen. Daar is plaats genoeg en het ligt op amper 500 meter van het huidige park in de Graaf Karel de Goedelaan. Goed voor de Kortrijkzanen en daar is de verkeershinder nihil.”

Het oppositieraadslid vindt het te gek dat het stadsbestuur eerst beslissingen neemt en pas daarna de buren informeert: “Het huidige bestuur is voor inspraak van de bevolking, maar in dit geval is die nog maar eens zoek. Iedereen staat hier voor voldongen feiten.”

Uitbreiding van recyclagepark in Heule is doorn in het oog van buurtbewoners
© NOM

“We werken nu intergemeentelijk”

Schepen van Afvalbeleid Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) is eerder karig in haar reactie. Toch wil zij enkele nuances aanbrengen. “We werken nu intergemeentelijk. We hebben gekozen voor een efficiënte aanpak en werken samen met Imog Harelbeke. Daardoor kunnen Kortrijkzanen gebruikmaken van recyclageparken in andere gemeenten. Zo kan men straks naar Harelbeke gaan. Men moet niet per se naar Heule uitwijken. De Kortrijkse stadsrecyclageparken Maandagweg en Graaf Karel de Goedelaan zijn slecht gelegen.”

Of het recyclagepark in Heule al dan niet wettelijk mag uitbreiden en over mobiliteit en andere problemen wenst de schepen zich niet uit te laten. “Dat is voor mij te technisch. De bevoegde diensten zullen dit toelichten op het infomoment van 13 februari.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier