Uitbreiding Samagro zorgt voor onrust in Leisele: “We willen dat de geurhinder op nul komt”

Het mestverwerkend bedrijf Samagro ligt op 171 meter van het dorp. De aanvraag tot uitbreiding van de bedrijfsgebouwen zorgt voor onrust bij omwonenden die vaak reeds vele jaren met geurhinder moeten leven. (foto AB) © Anne Bovyn
Redactie KW

Om andere afzetmarkten te kunnen bereiken, wil het mestverwerkend bedrijf Samagro van Johan en Koen Samyn haar bedrijfsgebouwen uitbreiden. Een gevoelig dossier: Samagro ligt aan de rand van het dorp en bewoners zijn niet opgezet met de jarenlange geurhinder die zij zeggen te ervaren. Koen Samyn benadrukte op de infovergadering met 70 aanwezigen dat de nieuwe situatie een verbetering wordt. Niettemin was er fel protest.

Het was de gemeente Alveringem die samen met de zaakvoerders besliste om transparant te zijn over de uitbreidingsplannen en een infovergadering te beleggen. De zaak – die in 1995 klein startte en op 171 meter van de bebouwde kom ligt – is immers niet geliefd bij de omwonenden. Het bedrijf verwerkt 99.000 ton mest per jaar en dat brengt volgens hen zwaar verkeer en geurhinder met zich mee. Dat de zaakvoerders hun bedrijfsgebouwen willen uitbreiden, doet de buurt opnieuw steigeren. “Pal naast ons rustige dorp is dit geen plaats voor een dergelijk bedrijf”, menen de omwonenden.

Het was milieuconsulent Kristof Bol van het studiebureau dat Samagro begeleidt bij de vergunningsaanvraag, die de plannen van het bedrijf schetste en uitgebreid uitleg gaf. Tot voor enkele jaren was het eindproduct van het bedrijf hoofdzakelijk losse compost die uitgevoerd werd naar velden in Frankrijk. Omdat er tegenwoordig meer en meer vraag is naar gekorreld product, is Samagro gestart met het korrelen van de compost voor andere afzetmarkten. Om dat proces te faciliteren, willen ze investeren in een vernieuwde lijn om te korrelen, op te zakken en te stockeren.

“De nieuw te bouwen loods moet daarvoor dienen”, sprak zaakvoerder Koen Samyn. “Belangrijk is dat de aanvoerhoeveelheden en omzet niet verhogen en dat de uitbreiding ook geen extra stikstofuitstoot of extra transporten zal veroorzaken. Een grote plus is dat we met de nieuwe plannen ook investeren in bijkomende luchtzuivering. We maken in de toekomst gebruik van twee luchtwassers in plaats van een en van twee biobedden in plaats van een. Het zal de huidige emissies en eventuele geurhinder verbeteren”, sprak hij.

Niet mals

De aanwezigen op de infovergadering waren ondanks de openheid niet mals voor de uitbaters. Mensen die er 25 jaar wonen, slepen dan ook de hele geschiedenis van het bedrijf mee. Samagro investeerde de voorbije tien jaar naar verluidt volop om de hinder te beperken. Maar voor de meeste mensen – en al zeker diegenen die vlakbij wonen – is het simpel: ze willen dit bedrijf daar niet.

“Wij wonen 2,5 jaar in Leisele. En we hebben 2,5 jaar last van stank. Los dit probleem op. Want jullie terroriseren het dorp”, sprak een aanwezige. “Ons rustige en charmante dorp is geen industrieterrein”, sprak een andere inwoner. “Op regelmatige basis stinkt het. De poorten staan dus te veel open. Vlakbij is een prachtige B&B met feestzaal geopend. Als het stinkt bij jullie, gaan die mensen failliet. Onze huizen lijden door jullie activiteit ook een enorm waardeverlies. Jullie azen op een permanente vergunning. Beter ware een vergunning van bepaalde duur waarbij er geëvalueerd wordt.”

Een inwoner die schuin voor het bedrijf woont, vreest dat de 18 meter hoge toren naast de nieuwe loods de werking van zijn zonnepanelen zal hypothekeren. “En wat bij een ramp?” Zaakvoeder Samyn antwoordde hierop dat alle gevaarlijke stoffen in een dubbelwandige tank met lekdetectie zitten, conform de wettelijke normen.

Inspecteur

Koen Samyn gaf toe dat er bij momenten nog steeds geurhinder optreedt, bij openstaande poorten in combinatie met sterke wind of onlangs nog bij de vernieuwing van het biobed. De zaakvoeder beloofde – aansluitend op de infovergadering – wel belangrijke aanpassing aan de plannen met aansluitend een nieuw openbaar onderzoek. De aanpassingen houden in dat de loods meer naar achteren komt, ten voordele van een breder groenscherm. Nieuw is ook de bouw van een sas en het luchtdicht maken van de daken. Koen Samyn toonde zich ook bereid om zwart op wit op papier te zetten dat er in de toekomst geen uitbreiding van capaciteit komt.

Diverse administraties, waaronder ook de gemeente Alveringem, zullen advies geven in de zaak. Maar het is de deputatie die beslist of het bedrijf al dan niet een vergunning voor de uitbreiding zal krijgen. We geven nog mee dat er ook een milieu-inspecteur op de infovergadering was. Die stelde “dat hij vroeger veel klachten over het bedrijf binnen kreeg, maar de laatste jaren eerlijk gezegd geen meer.”

(Anne Bovyn)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier