Uitbraak van ‘schurft’ in rusthuis in Tielt: iedereen wordt daar preventief behandeld

OCMW-rusthuis Deken Darras in Tielt. © LVA
Lieven Vancoillie

In het woonzorgcentrum Deken Darras is een uitbraak van de besmettelijke schurftmijt vastgesteld. Eén bewoner en één medewerker raakten besmet. Dat bevestigt OCMW-voorzitter Pascale Baert. Er volgen drastische maatregelen. “Er is geen enkele reden tot paniek. We werken in alle transparantie.”

Deze minder dan een halve millimeter grote mijt (of scabies, in het Latijn) graaft gangen in de huid. Daar vindt bevruchting plaats, waarna de nakomelingen de gangenstelsels verder uitbouwen. Daarbij ontstaat vreselijke jeuk door een allergische reactie op de mijt en de uitwerpselen daarvan.

180 bewoners, 150 medewerkers, 25 vrijwilligers

In het rusthuis Deken Darras worden nu drastische maatregelen genomen. De 180 bewoners en 150 medewerkers krijgen allemaal preventieve medicatie. Ook de 25 vrijwilligers van het woonzorgcentrum Deken Darras worden behandeld.

“Er is geen reden tot paniek”, zegt OCMW-voorzitter Pascale Baert. “We nemen wel geen halve maatregelen, we halen de bazooka boven om het probleem op te lossen.” De besmetting werd vastgesteld bij een bewoner in één van de vier afdelingen, het staat ook vast dat een medewerker van het woonzorgcentrum besmet is.

Maandagavond krijgt iedereen medicatie, dinsdagmorgen gaan alle bewoners onder de douche. Ook het beddengoed wordt allemaal ververst. Er volgen nog andere maatregelen. De hele operatie zal ruim 10.000 euro kosten. “Het moet gebeuren, zo simpel is het. De volksgezondheid krijgt absolute voorrang.” Ook alle familieleden werden verwittigd. Het rusthuis is wel nog toegankelijk.

Schurft is bij tijdige behandeling betrekkelijk onschuldig. Een gevolg kan eventueel een geïrriteerde of ontstoken huid zijn door het vele krabben. Het is wel erg besmettelijk. Je kan het krijgen door seksueel contact, maar ook via gedeelde kleren en beddengoed.

Ziekte weer in opmars

Scabiës is een heel oude ziekte die na de Tweede Wereldoorlog grotendeels verdwenen was uit onze streken. Maar de laatste tijd duikt ze opnieuw op, vooral in verzorgingsinstellingen voor gehandicapten en bejaarden. Ook in kinderopvanghuizen, scholen en beschutte werkplaatsen en zelfs in ziekenhuizen zou er een stijging zijn van het aantal gevallen.

De schurftmijt wordt alleen overgedragen na intensief contact tussen mensen. Alleen de hand schudden van een schurftdrager bijvoorbeeld, is onvoldoende om de mijt op te lopen. Soms vindt besmetting plaats door te slapen in bedden met ongewassen beddengoed waarin eerder een met schurft besmet persoon heeft gelegen. Schurft heeft verder niets te maken met een slechte hygiëne.

Er kan soms een periode van enkele weken liggen tussen de besmetting en het ontwikkelen van de eerste klachten. Omdat schurft heel besmettelijk is, kan de ziekte al zijn overgedragen op andere mensen tussen het ogenblik van de besmetting en de eerste klachten. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier