Uitbouw vrijwilligerswerking en belevings-tv doen een nieuwe, frisse wind waaien in wzc Sint-Anna Bulskamp

Op de foto zien we Peter Theuwen, verantwoordelijke voor het DVC en communicatiemedewerker, en Emmelie Deschacht, hoofd van de vrijwilligerswerking en de sociale dienst. (foto MVO) © Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Bewoners voelen zich thuis in wzc Sint-Anna Bulskamp, en dat is dankzij de inzet en de goede zorgen van een team gemotiveerde medewerkers en vrijwilligers. Vrijwilligers zijn een belangrijke schakel in de samenleving en dat beseft directeur Mohsen Zagheden maar al te goed. In het uitbouwen van de vrijwilligerswerking ziet hij een uitdaging om een nieuwe frisse wind te laten waaien in het wzc.

Toen Mohsen vijf maanden geleden de directeursfakkel in het wzc overnam, was hij meteen gecharmeerd door de warme, menselijke cultuur en de goede sfeer tussen bewoners en medewerkers. Maar hij werd ook geconfronteerd met de personeelskrapte.

Personeelstekort

“Het personeelstekort op een duurzame manier oplossen zag ik als een eerste grote uitdaging”, zegt Mohsen. “Dat hebben we onmiddellijk aangepakt. We hebben intussen een 20-tal mensen aangeworven waarbij we ook een verpleegkundige extra inzetten in het centrum voor dagverzorging en in het woonzorgcentrum. Heel wat ouderen worden met eenzaamheid geconfronteerd en de zorgnood verhoogt. We willen hierop inspelen door het dagelijks aantal gebruikers naar 16 te brengen, het zorgaanbod te verdiepen en extra medewerkers vrij te stellen.”

“Een goede work-lifebalans is hier een essentieel aandachtspunt. We realiseren ons ook dat er voor vrijwilligers een belangrijke takenrol is weggelegd. Ook daar kiezen we voor een andere aanpak. Na het jaarlijkse bedankingsfeest voor de vrijwilligers zijn de eerste krijtlijnen uitgetekend om de vrijwilligerswerking verder uit te bouwen en structureel te verankeren. We willen graag het huidige team uitbreiden en zijn al gestart met twee extra mensen in de kortverblijfafdeling en het dagverzorgingscentrum (DVC).

Kwalitatieve tijdsbesteding

Het is voor onze bewoners waardevol dat ze bij die mensen terechtkunnen en op verhaal kunnen komen, dat ze weten dat er op elk moment iemand aanwezig is als aanspreekpunt. Een volgende stap is dat we vrijwilligers inzetten om meer kwalitatieve tijdsbestedingen aan te kunnen bieden. We sluiten binnenkort een samenwerkingsverband met Rozenkrans vzw om jongeren te engageren voor vrijwilligerstaken.” Emmelie Deschacht (34) is hoofd van de vrijwilligerswerking en de sociale dienst. “Om de werking vorm te geven zullen we in de toekomst niet één keer per jaar, maar om de drie maanden samenkomen met de vrijwilligers”, legt ze uit.

Dynamische en warme sfeer

Peter Theuwen (42) is de nieuwe verantwoordelijke voor het DVC en communicatiemedewerker. “Ik ben maatschappelijk assistent van opleiding en heb 10 jaar met jongeren gewerkt. Dit is dus een radicale omslag naar een heel andere doelgroep, maar de dynamische en warme sfeer hier sprak me enorm aan. Een van de ambities is om het dienstenaanbod uit te diepen met onder meer animatie- en belevingsactiviteiten, intern en extern. We zijn enorm blij met onze nieuwe aanwinst: de belevings-tv die je kunt omvormen tot belevingstafel. Die hebben we kunnen kopen met de steun van families van bewoners, medewerkers en vrijwilligers en door de verkoop van ontbijtpakketten en picon. Je kunt deze belevings-tv zien als een gigantische iPad met touchscreen. Bedoeling is om hiermee een gesprek op gang te trekken, motoriek, fysieke en mentale beleving stimuleren met bordspellen, puzzels, spreekwoorden, geheugenspelletjes enz.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier