Uitbaters Thaise takeaway krijgen boete van 750 euro: “Kunnen toch niet proeven met mondmasker op?”

Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De Brugse politie kijkt bijzonder streng toe op het naleven van de coronamaatregelen; daar kunnen Johan Beernaert en Wiphada Fueangbun van het Thaise eethuis Wiphada van meespreken. “Mijn vrouw Wiphada, de kokkin, was net aan het proeven toen die politiemensen in burger binnen kwamen. We kunnen toch ons eten niet proeven met een mondmasker op?”, stelt Johan.

Lokale Politie Brugge liet eerder dit najaar, toen duidelijk werd dat de coronacijfers steeds meer de slechte kant uitgingen, duidelijk verstaan dat er streng zou toegezien worden op overtredingen van de coronamaatregelen. De tijd van waarschuwen en preventie was voorbij. En daar was niets van gelogen, zo mochten ook Johan Beernaert en Wiphada Fuengbun van het Thaise eethuis Wiphada, met ook take away aanbod, in de Langestraat ondervinden. Het koppel, dat elkaar leerde kennen op reis in Thailand, startte in 2019 met hun eigen zaak in Brugge.

“Op donderdagmiddag 12 november, ik weet het nog heel goed, kwamen hier plots twee politiemensen in burger binnen. Mijn vrouw Wiphada was net iets aan het proeven om te checken of het wel goed op smaak was. Daarom had ze haar mondmasker op de kin en niet voor haar mond”, vertelt uitbater Johan Beernaert. “En daarna ging ze ook wel vlug eens naar de groentjes kijken moet ik erbij zeggen. In ieder geval: normaal draagt zij, net als iedereen die hier werkt, consequent het mondmasker. Met uitzondering natuurlijk als er moet geproefd worden; proeven is ook wel belangrijk natuurlijk in de keuken. Maar die politiemensen stelden dus vast dat Wiphada eventjes het mondmasker niet voor neus en mond had en lieten dan ook zo verstaan. Ze lieten weten dat dit ons op een boete van 750 euro zou komen te staan. We merken op dat je toch geen eten kon proeven met een masker voor neus en mond; maar ze hadden geen oor voor deze argumenten. ‘Dat duurt dan toch wel wat lang om te proeven’, merkten ze schamper op…”

Niet naar de rechtbank

De uitbaters kregen intussen al een betalingsuitnodiging maar hebben nog niet betaald. Toch willen ze het niet op de spits drijven. “De termijn is intussen wel verstreken maar ik veronderstel dat we nog een herinnering zullen krijgen en dan zullen we wel betalen. Het is heel jammer want we vinden het onterecht. Maar zoiets kun je toch niet winnen”, zucht Johan. “Als we het voor de rechtbank moeten betwisten lopen de kosten alleen nog maar hoger op… Maar ik vind het toch jammer dat hardwerkende ondernemers op die manier behandeld worden. Wij doen heel hard ons best in deze moeilijke tijden voor de horeca en we proberen ons echt heel goed aan alle maatregelen te houden. Een boete van 750 euro; dat is voor ons echt niet weinig hoor; zeker in deze moeilijke tijd.”

Boete aanvechten mogelijk

Woordvoerster Lien Depoorter van Lokale Politie Brugge kan deze interventie bevestigen maar wil niet op het specifieke dossier ingaan. “We gaan nooit in op individuele dossiers”, stelt de woordvoerster. “Maar het is natuurlijk wel zo dat we al een tijd geleden hadden aangekondigd dat we strikt zouden toezien op het opvolgen van de maatregelen. Dagelijks gaan er enkele specifieke coronateams op pad. De uitbaters kunnen overigens de boete steeds aanvechten bij onze dienst Intern Toezicht of bij het Parket.” (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier