Uitbaters ‘t Vyverke debuteren in Hemicudarally

“Dit weekend wordt dus onze eerste probatie!”, aldus Wim en Hilde. © GINO COGHE Foto Coghe
Redactie KW

Wim Vandevyvere en Hilde Claeys van café ‘t Vyverke nemen dit weekend voor het eerst deel aan de Hemicudarally in Koekelare. Wim pikt daarmee zijn hobby van 25 jaar geleden weer op, en in zijn vriendin Hilde vond hij een enthousiaste copiloot.

Wim Vandevyvere (50) reed 25 jaar geleden zo’n 6 à 7 jaar rally’s. “Toch is de microbe nooit weggeweest, ik ben altijd de uitslagen en de beelden blijven volgen”, gaat Wim van start.

Liefde leren kennen

“Via een rally leerde ik Hilde kennen, ook zij droomde van rallyrijden. Niet verwonderlijk, want ze komt uit een rallynest. Haar nonkel was Regis Van Brabandt, in het rallymilieu een bekende naam.”

Beroepshalve werkt Hilde (51) in de zorg, Wim is vertegenwoordiger en eventplanner voor Tonissteiner. Daarnaast openden ze een jaar geleden in hartje Werken café-tearoom ‘t Vyverke, een knipoog naar de familienaam van Wim. De luttele vrije momenten gaan nu naar de rally.

“Voor mijn werk doe ik veel beroepsrennerskoersen, daar leerde ik mecanicien Stijn Vandenberghe kennen, vroeger ook een rallypiloot. Ik stelde voor om zijn copiloot te worden. Zo kon ik drie wedstrijden met hem meerijden. “Vorig jaar zouden Hilde en ik ons debuut maken als team, maar net voor de start werd de Hemicudarally afgelast”, gaat Wim verder. “Dit weekend wordt dus onze eerste keer!”

Dure hobby

Wim en Hilde rijden met een Renault Clio van Philcars uit Wervik, gespecialiseerd in de verhuur van rallywagens. “Zij komen met 13 wagens aan de start, waaronder ook het team Thierry Dekoninck en Jeffrey Lamote die ons volop steunen tijdens deze voorstelling”, pikt Hilde in.

“De huur van de auto, onze brandwerende pakken… rallyrijden is een dure hobby. Vandaar dat we beroep doen op sponsors, zoals onze hoofdsponsor Moduvan, W-Productions Event Sound & Light, tuinaanleg Nico Van Brabandt, metaalbewerking Jerry Decoene en onze enthousiaste supporter Berten”, somt Wim op.

Copiloot

De Hemicudarally wordt na een jaar uitstel dit weekend gereden over acht etappes in Houthulst, Koekelare en Kortemark. “De etappes verkennen mag pas de dag zelf”, legt Wim uit.

“Wel krijg je vooraf de beelden doorgestuurd, aan de hand daarvan kan je een draaiboek uitwerken waarop elke bocht, elke hindernis is uitgewerkt. Om Hilde te laten wennen aan haar taak als copiloot gingen we ondertussen al vaak samen de baan op. Bij de Hemicudarally is niet om het eerst aankomen belangrijk, wél de etappes in de kortste tijd afleggen.”

Wat verwacht het kersvers rallyteam nu van hun eerste deelname? “Alvast geen mirakels!” klinkt het eensgezind. “We gaan gewoon blij zijn als we de wagen ongeschonden en op zijn hele kunnen afleveren.” (TL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.