Restaurant Eclips in de Van Iseghemlaan staat al jaren bekend als hét fondue- en gourmetrestaurant in Oostende. Iets wat Oostendenaars en toeristen weten te waarderen, want de zaak is al jaren de Oostendse nummer één op de site Tripadvisor, waar gasten een review kunnen achterlaten.
...

Restaurant Eclips in de Van Iseghemlaan staat al jaren bekend als hét fondue- en gourmetrestaurant in Oostende. Iets wat Oostendenaars en toeristen weten te waarderen, want de zaak is al jaren de Oostendse nummer één op de site Tripadvisor, waar gasten een review kunnen achterlaten.Sharon Cooleman en Chris Verdonck openden de zaak vijftien jaar geleden. "Ik herinner me het nog alsof het gisteren was", lacht Sharon. "Ik was toen amper 19 jaar en kan me nog zo de stress van die dag voor de geest halen. Iets waar je zo lang naar toe werkt en dan die opening waar er nog zoveel mis kon lopen..."Chris kreeg de horecastiel met de paplepel mee. Zijn vader Willy Verdonck baatte jarenlang het bekende restaurant Le Grillon uit op de Visserskaai. Chris was er zelf ook zeventien jaar aan de slag. "Maar een zaak overnemen met tien man personeel, dat zag ik niet zitten", zegt hij. "Ik wilde iets waar het zou lukken met twee, iets van Sharon en ik. En dat hebben we hier in de Eclips gevonden. Le Grillon was een topzaak, maar als ik er nu op terugkijk, ben ik tevreden met de beslissing die ik toen heb genomen. Zeker als je ziet hoe de horecasector de voorbije jaren hier geëvolueerd is en er niet makkelijker op geworden is", stelt ChrisHet succes van Eclips is volgens Sharon en Chris te wijten aan het feit dat ze altijd een babbeltje slaan met hun klanten. "Ik denk dat veel mensen die een zaak starten dat sociale aspect onderschatten", zegt Chris. "Je moet goed kunnen omgaan met mensen, tijd maken voor hen. Dat wordt écht geapprecieerd." Sharon vult aan: "Je gaat niet elke dag fondue eten, dus je moet echt wel een trouw en vast publiek opbouwen."Na al die jaren begonnen de lange dagen in de zaak ondanks het succes echter door te wegen. Sharon en Chris gingen op zoek naar een overnemer en vonden die na twee jaar. De 23-jarige Robin Boelens zal de zaak vanaf 2 januari verder zetten. "Hij zal niets aan het concept veranderen", glundert het koppel. "Dat was zeker geen voorwaarde voor ons, maar is wel fijn. We hebben hem al onze recepten gegeven en hij draait hij ook al even mee in de zaak om alles te leren kennen. We zijn heel blij met Robin. Hij heeft hard gewerkt hiervoor en veel gespaard. En hij kent de horecasector heel goed: zijn vader baat Hotel Europe uit."Nu het einde van hun Eclips-avontuur in zicht is, heeft het koppel al nieuwe vooruitzichten. Ze verloren hun hart aan Thailand en verhuizen in augustus definitief naar daar. "Maar eerst zullen we hier genieten van een paar maanden deugddoende vakantie. Weet je dat ik nog nooit echt een zomer in Oostende heb meegemaakt", lacht Chris. "Sinds ik 14 jaar ben, werk ik elke zomer in de horeca. Daarom zullen we nu eens de toerist in eigen stad uithangen. En Sharon zou graag Versailles bezoeken. Daar gaan we nu tijd voor maken.""We verhuizen naar Chiang Mai, op zo'n 700 km van Bangkok. Er is geen zee, maar dat hebben we niet nodig. Mensen in Thailand hebben misschien minder, maar ze zijn gelukkig. Dat is wat wij ook willen. Meer genieten van de kleine dingen in het leven. Een duur horloge? Dat hebben wij niet nodig. Gewoon, het goede leven. Lekker eten, altijd warm..."Sharon is al een tijdje actief als zangeres onder de artiestennaam Chailana. "Sowieso is het de bedoeling om daar muziek te maken en een band te starten. Ik zou ook graag zangles geven", zegt ze. En voor de rest? "Dat zien we wel", zegt Chris. "Na 35 jaar in de horeca is er wat slijtage (lacht). Daarom ben ik van plan om veel te sporten en gezond te leven. Het is makkelijk om je lichaam te verwaarlozen als je een restaurant runt. Altijd maar laat eten, al die lange dagen... Nu gaan we voor een heel ander leven, waarin genieten voorop staat."