Uitbaters misnoegd over onduidelijke kampeerregels

© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Vanaf vandaag, 3 november, moeten de vakantieparken, verblijfsparken en campings verplicht de deuren sluiten voor hun gasten. Bij de publicatie van het ministerieel besluit bleek echter dat ze eigenlijk een uitzondering mochten maken voor mensen die er hun tweede verblijf hebben, en dat doet de wenkbrauwen fronsen. “Wij hadden onze vaste klanten al allemaal verwittigd dat ze vandaag moesten vertrekken”, zegt Lawrence Sansens van Camping Ter Duinen in De Haan.

“Bij de eerste lockdown waren alle niet-essentiële verplaatsingen verboden en mochten mensen dus ook niet naar hun tweede verblijf komen. Met alle discussies van dien. Nu zijn niet-essentiële verplaatsingen wel toegelaten, maar een probleem bleven de vakantieparken en campings.”

“Die moeten dicht, maar ook daar zijn er mensen die er een tweede verblijf hebben in de vorm van een stacaravan, huisje of chalet. Het ministerieel besluit zegt bovendien dat enkel eigenaars mogen komen, terwijl er ook mensen zijn die jaar in jaar uit een chalet huren op een camping. Zo creëer je onnodige discussies.”

Grijze zone

Burgemeester Wilfried Vandaele klopte voor die grijze zone aan bij Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA). “Ik heb hier met haar over gesproken, en de interpretatie die zij en Toerisme Vlaanderen eraan geven, is dat ook huurders en doortrekkers (mobilhomes, red.) nog steeds op de campings terechtkunnen. Sanitaire en andere voorzieningen op de campings zijn dan wel dicht maar wie die voorzieningen zelf heeft in zijn verblijf, kan er dus toch nog terecht.”

In Camping Ter Duinen voltrok de leegloop zich ondertussen al: van de 600 stacaravans en 250 trekkersplaatsen, waren er dinsdag nog slechts een handvol bewoond. “Nadat het voorjaar volledig in het water was gevallen, hadden we onze gasten beloofd dat we in het najaar drie weken langer open zouden blijven.”

“Zo konden ze de herfstvakantie tenminste nog meepikken met de kinderen. Wij zijn nu als campinguitbater weer de boeman omdat we iedereen – eigenlijk onterecht, zo blijkt – toch vroeger naar huis stuurden”, zegt Lawrence Sansens.

Burgemeester Vandaele betreurt de ongelukkige communicatie. “In het weekend was er nog heel veel onduidelijkheid bij de uitbaters. Nog geen enkele keer is de federale overheid er bovendien in die acht maanden in geslaagd een ministerieel besluit te formuleren, waar geen absurditeiten in staan”, klinkt het. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier