Uitbaters dierenpension Velddamhof: “We missen de dieren en het sociaal contact”

Redactie KW

Gediplomeerd dierenverzorgster Lieve Taeckens (57) en haar echtgenoot Joris Monballieu (61) baten samen met dochter Louise Monballieu (20) het Velddamhof uit. Ze kijken ernaar uit hun klanten opnieuw te verwelkomen in hun erkend dierenpension en trimsalon.

Het afgelopen jaar was het bijzonder stil in het Velddamhof in Ruddervoorde. “Alle vastgelegde afspraken werden geannuleerd”, toont Joris Monballieu zijn lege agenda. “We staan machteloos in deze situatie en dat is zuur. We hadden niet verwacht dat een tweede lockdown zou komen. Toen er vanaf half augustus en in september weer meer honden begonnen te komen, viel alles terug stil.”

De kerstvakantie is normaal gesproken een heel drukke periode en ook nu blijven zo goed als alle kennels leeg. “We zorgen op dit moment voor een drietal honden, terwijl er normaal in weken van verlof altijd 70 tot 80 honden bij ons verblijven. Katten en bij uitzondering paarden of konijnen kunnen bij ons terecht, maar ook die blijven weg. Mensen die van plan waren een weekend naar de Ardennen te gaan, bellen de laatste weken heel vaak terug af omdat ze beslissen de hond mee te nemen aangezien ze toch niets anders kunnen doen dan wandelen.”

Meer met onderhoud bezig

“Normaal begin ik met het uitlaten van de honden vanaf 5 à 6 uur ‘s ochtends”, aldus Joris. “Tegen 10 uur hebben ze allemaal gewandeld en in de namiddag ga ik nog een tweede keer. De afgelopen maanden ben ik 90 procent van mijn tijd bezig geweest met onderhoud van het domein.”

Dat er een groot verschil is met het anders zo levendige pension, bevestigt hij: “We hebben veel vaste klanten die soms tot 30 keer per jaar hun huisdier bij ons brengen terwijl ze op reis gaan. De laatste jaren moesten we continu paraat staan voor nieuwe reservaties, mensen konden via low budget vliegtuigmaatschappijen zeer kort op de bal beslissen om te vertrekken naar het buitenland. We hopen op volgende zomer om voorzichtig terug te kunnen reizen.”

Vertrouwen winnen

“Normaal gezien werken we tijdens de vakantie met jobstudenten en dikwijls ook stagiaires als extra werkkrachten. Vroeger was het rustig als er 20 honden tegelijk bij ons waren, zoals dit jaar hebben we nooit eerder meegemaakt. Andere jaren zijn we in februari reeds volgeboekt voor de grote vakantie.” Lieve Taeckens richtte het pension op in 1997 en mist haar klanten: “Toen ik startte was dit in de eerste plaats omwille van de liefde voor de dieren, maar gaandeweg werd ook het sociaal contact met de baasjes minstens zo belangrijk. Wanneer een hondje voor de eerste keer komt, is dat vaak een grotere stap voor de mensen en het is dan kwestie van hen vertrouwen te geven. Op de duur weet je welke honden het goed met elkaar kunnen vinden.”

Over de voortzetting van het bedrijf zijn Joris en Lieve wel zeker. Louise Monballieu (20) groeide van jongs af aan op tussen de dieren en kent het reilen en zeilen van het Velddamhof als de beste. “Ik heb besloten dat ik het dierenpension wil verderzetten. Ik studeerde mode en deed ervaring op in heel wat verschillende studentenjobs, maar mijn voorkeur gaat uit naar de dierenopvang. Hier voel ik mij thuis”, straalt ze. “Samen met mama help ik met het trimmen van de honden en ook de dagelijkse kuis en routine van het voederen en vrijlaten van de honden is mij al helemaal vertrouwd”, klinkt ze gedreven.

(LS)

Info: www.velddamhof.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.