Uitbaters Chalet Chiqon: “Grootste en aantrekkelijkste winterbar van de regio worden”

Eigenaar van het domein Olivier Desmet (links) en uitbater van de winterbar David Verduyn, zijn goede vriend uit het uitgaansleven in Roeselare. © foto JS
Johan Sabbe

Sinds eind vorige week beschikt Torhout over een unieke winterbar, die tot en met februari elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond tot diep in de nacht openblijft. Chalet Chiqon, ooit in Roeselare een bekend café, wordt nu in Groenhove door dezelfde uitbater van toen gerund. De zaak in de prachtig omgebouwde schuur net naast restaurant The Paddock houdt het midden tussen een populaire danstent en een nachtbar. Dat het concept aanslaat, lijdt geen twijfel. Tijdens de eerste drie openingsavonden kwamen er in totaal liefst 1.600 mensen over de vloer. Een vliegende start!

In Chalet Chiqon, de winterbar die op de genoemde dagen telkens van 18 tot 3 uur open is, wordt ambiancemuziek gedraaid. Het lichtere genre wordt daarbij niet geschuwd er weerklinken veel schlagers. Zolang het er maar vrolijk aan toe gaat en er gedanst kan worden. Op zaterdag 21 december komt de Nederlandse Jettie Pallettie overigens optreden met inbegrip van haar hit Ik zit in een cafeetje. Maar evengoed komen er dj’s hippe muziek van een ander gehalte draaien. Er wordt gemikt op een publiek tussen de 25 en de 65 jaar.

Eigenaar sinds augustus 2018

Op het mooie domein in de Groenhovestraat 30 heeft Jules Volckaert (recent 80 geworden) liefst 37 jaar restaurant-tearoom The Paddock gerund. Met veel vaste klanten. Op tweede kerstdag 2010 zette hij samen met zijn vrouw Jeannine Clarysse een punt achter de zaak. Hij verhuurde het domein nog wel af en toe voor feesten, maar zette het uiteindelijk te koop. Olivier Desmet (39), al veertien jaar gepokt en gemazeld in de Roeselaarse horeca, kocht het geheel in augustus 2018 met de bedoeling restaurant The Paddock te heropenen. Dat laatste gebeurde in november 2018.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

“Intussen staan we een jaar verder en geleidelijk is The Paddock weer tot bloei gekomen”, zegt Olivier. “We serveren de Franse keuken tegen een eerlijke prijs en doen dat op vrijdagavond, zaterdagavond, zondagmiddag en zondagavond. Met op zondag tussendoor ook tearoom met als specialiteit oliebollen. Dat loopt goed, maar kan toch nog een stuk beter. Een aantal van de vroegere klanten van Jules komt weer langs, maar ik zou graag ook een wat jonger publiek lokken. En dat is niet simpel, want je moet het restaurant weten zijn om het te vinden. Het ligt wat verborgen op het einde van een doodlopend zijwegje van de Groenhovestraat. In dat opzicht is de komst van Chalet Chiqon een weldaad. Mensen die in de winterbar iets komen drinken en/of komen dansen, ontdekken meteen ook The Paddock. En merken dat het hier lekker en gezellig is om te eten.”

“Dit mooie domein heeft heel wat potentieel, maar we timmeren nog aan de weg. In Roeselare, waar ik enkele horecazaken heb, is het publiek anders dan in Torhout. En dat is even wennen. De mensen zijn hier vriendelijk, maar sommigen veeleisend. Toegegeven: in de beginmaanden verliep de bediening af en toe wat traag, maar dat probleem is van de baan. Overigens: in Roeselare vinden de klanten het minder erg om wat langer te moeten wachten. In Torhout ligt dat anders en dus hebben we ons aangepast. Wie we over de vloer krijgen, keert tevreden terug.”

In amper vier weken ingericht

David Verduyn (43) is een goede vriend van Olivier. Ook hij heeft geruime tijd in het uitgaansleven gewerkt. “Ik heb in Roeselare eerst vier jaar het danscafé De Loods gerund en vervolgens drie en een half jaar café Chiqon”, aldus David. “In juni 2018 ben ik daarmee gestopt. Ik ben nu zelfstandige verkoper in de bouwsector. Maar toen ik bij een bezoek aan The Paddock de grote schuur aan de overzijde van het restaurant zag, voelde ik het direct kriebelen om op die prachtige locatie iets te ondernemen. De goesting om weer café te houden, bekroop me. Zo is het idee van een winterbar ontstaan. De keuze van de naam lag voor de hand: Chalet Chiqon was geboren.”

Olivier en David hebben kosten noch moeite gespaard om de schuur voor Chalet Chiqon in te richten. Met zelfs een Kerstman die zijn arrenslee voor een rode auto heeft ingeruild.
Olivier en David hebben kosten noch moeite gespaard om de schuur voor Chalet Chiqon in te richten. Met zelfs een Kerstman die zijn arrenslee voor een rode auto heeft ingeruild.© foto JS

De schuur stond volgestouwd met materiaal en had een grondige make-over nodig om als dans- en nachtcafé te kunnen dienen. Maar geen nood: in amper vier weken tijd toverden David en Olivier het interieur om in een fantastische ambiancekeet. Met veel hout in het interieur, meubilair zoals in het Hoge Noorden, een grote dansvloer, een lange toog, hippe verlichting, een winterse aankleding en zelfs een Kerstman die zijn arrenslede heeft ingeruild voor een rood autootje. De vloer werd meteen ook in beton gegoten. En tegelijkertijd kreeg de ruimte eigentijdse snufjes inzake lichteffecten en geluid. De sfeer straalt er vanaf.

Eerst modder, daarna asfalt

“We zijn beiden verliefd op Chalet Chiqon in deze prachtig ingerichte schuur”, zeggen Olivier en David. “We geloven rotsvast in dit concept. De drie openingsavonden bewijzen ons gelijk. We hebben in totaal liefst 1.600 tevreden mensen over de vloer gekregen. Meteen zulk overweldigend succes, we staan er zelf van te kijken.”

Tijdens de allereerste avond vorige week donderdag zakten nogal wat bezoekers met hun auto weg in de doorweekte en onverharde parking, met heel wat modder aan de wagen én de voeten tot gevolg. Maar dan moet je Olivier en David kennen. ‘s Anderendaags werd de parking al geasfalteerd en wie met een vuile auto naar huis was moeten vertrekken, kreeg meteen een waardebon van 20 euro voor de blitse carwash Bling King in de Bruggestraat. “We ambiëren de grootste en aantrekkelijkste winterbar van de hele regio te worden“, klinkt het. “En daar hebben we veel voor over. Wie hier komt, moet zich van de eerste tot de laatste minuut amuseren.”

Aan het restaurant koppelen

Chalet Chiqon blijft maar tot eind februari open, maar wat moet er daarna met de schuur gebeuren? Olivier Desmet: “Ik wil de investeringen uiteraard laten renderen. Eventueel zal ik de ruimte dan als locatie voor feestjes verhuren, al ligt er daar nog niets over vast. Er zijn verschillende mogelijkheden. Sowieso wil ik heel graag de koppeling van het restaurant met de schuur maken. Families zouden bijvoorbeeld in The Paddock kunnen eten en vervolgens hun bijeenkomst in alle gezelligheid voortzetten in de schuur. Een groot voordeel van de afgelegen ligging is dat we hier niemand storen. Geen burenlawaai en bovendien een grote parking. Plus: de kinderen kunnen in alle veiligheid op het domein spelen. Ook voor hen is dit een paradijs.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier