Uitbaters Benji’s Catering openen volgend jaar lunch- en koffiehuis in Lendelede

Benjamin Vermeersch en Nele Vroman van Benji’s Catering in de Heulsestraat openen in april van volgend jaar in de Izegemsestraat lunch- en koffiehuis ‘Living’. “Dat hebben we beslist nog voor er sprake was van corona”, zegt Benjamin. “Er is geen weg terug, maar we geloven enorm in ons project.”

Benjamin Vermeersch van Traiteur Benji’s in zijn keuken. Hij kijkt uit naar de opening van een tweede zaak. © (foto Frank)

Benjamin Vermeersch startte acht jaar geleden met Benji’s Catering. “Ik ben ingenieur van opleiding en werkte tien jaar in een zaak van interieur- en winkelsystemen”, zegt hij. “Maar ik had altijd al een grote passie voor koken. Louter omwille van die passie, omdat ik steeds beter wilde koken, volgde ik een koksopleiding in Syntra West. Maar al snel bleek dat ik daarmee meer wilde doen. Ik baatte één jaar restaurant De Vijfwegen in Rumbeke uit en kookte een tijdje in bijberoep. Maar ik wilde al lang iets zelfstandigs beginnen en dat was moeilijk in de sector waar ik als ingenieur werkte. Tot ik een achttal jaar geleden de knoop doorhakte en voltijds startte met Benji’s Catering. In de voorbije jaren focuste ik me op drie domeinen: feesten van 30 à 40 tot 300 man, een foodtruck en schoolcatering voor Spes Nostra in Kuurne.”

Alles geannuleerd

Corona zorgde bij Benjamin, net als bij de meeste horecazaken, voor minder inkomsten. “In die eerste tien maanden van 2020 draaide ik ongeveer 200.000 euro minder omzet en dat is een heel pak geld. Vóór de eerste lockdown stond Benji’s agenda proppensvol en plots viel dat zo goed als allemaal weg. Feesten voor de brandweer, landbouworganisaties, huwelijken, kampioenenhuldigingen…: alles werd geannuleerd. Zelfs kleinere feestjes van tien à vijftien man konden plots niet meer. Op de dagen dat er school was – gelukkig zijn de lessen nu weer begonnen moest ik toch dagelijks voor een vijftigtal leerlingen minder koken. Maar het heeft geen zin om te klagen, als je verlies maakt in je zaak. Ik ben gewoon blij dat ik nog kan werken. Iedere week zorg ik voor een aantal gerechten die kunnen afgehaald of aan huis geleverd worden. En ik doe dat allemaal nog hoofdzakelijk alleen. Als het uiteraard over grotere feesten gaat, dan doe ik beroep op flexijobs.”

Het heeft geen zin om te klagen. Ik ben blij dat ik nog kan werken

Jonge gezinnen

Nele, Benjamins vrouw, werkt als leerkracht in het RHIZO College in Zwevegem. “Volgend jaar ruilt ze haar job als leerkracht in voor een zelfstandige job in de horeca, en zal ze samen met haar vriendin Hanne Lore Lernout uit Wervik ons nieuw lunch- en koffiehuis ‘Living’ in de Izegemsestraat 15, aan de andere kant van Woonzorgcentrum Aksent, uitbaten. We kochten er een oude burgerwoning, die we volledig aan het verbouwen zijn. Een beslissing die we eind vorig jaar namen, toen Nele en ik in de verste verte nog niet wisten dat er een corona-epidemie zat aan te komen. Ik betwijfel of we die beslissing ook zouden genomen hebben als we wel hadden geweten hoe ingrijpend Covid-19 kan zijn, voor de horeca en andere ondernemingen. Maar nu is er geen weg terug en zetten we door. Nele en ik kijken trouwens positief naar ons nieuw project, dat zeker een toekomst heeft in een gemeente als Lendelede, waar nog altijd veel jonge gezinnen komen wonen. En voor alle duidelijkheid: ik blijf Benji’s Catering runnen en verder uitbouwen.”

Overdag, vanaf april

Het lunch- en koffiehuis ‘Living’ zal overdag open zijn. “Op de middag zal ik er tussen 12 en 14 uur Nele en Hanne Lore helpen bij het bereiden van de lunches. De opening zal door corona later zijn dan wij hadden voorzien, maar we hopen toch begin april te kunnen starten. En die kalmere coronaperiode in de catering heeft voor mij toch nog één voordeel: ik kan meer helpen bij de verbouwingswerken.” (Ivan Balliu)

Meer info over de plannen van Benjamin en Nele: www.benjis.be/nieuws

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.