Uitbater cafetaria sporthal hoopt op opstart competities

Cafetaria uitbater Rik Decabooter voelt zich de koning te rijk op zijn groot coronavrij buitenterras. © CLY
Redactie KW

Ook de Oostrozebeekse horeca heeft het moeilijk om te overleven met de nieuwe strengere maatregelen. Rik Decabooter, uitbater van de cafetaria van de sporthal, klaagt echter niet. Hij is de gemeente dankbaar dat hij drie maanden geen huur moest betalen. Hij hoopt wel dat de competities kunnen opstarten.

“Wij doen ons best en werken hard, want er zijn heel wat instructies en reglementeringen bij gekomen. We passen ons echter aan en dat lukt ons aardig. Met een mooi ruggensteuntje van de gemeente ben ik uit de problemen gebleven. Nee hoor, mij hoor je niet klagen”, opent een heel positieve cafetaria-uitbater.

“Ik ben nu precies vijf jaar aan de slag in een zaak die destijds helemaal slabakte. Het was voor mij een berekend risico en ik heb er helemaal geen spijt van. Had ik toen echter geweten wat er op ons afkwam, dan was ik zeker niet zo gretig geweest”, geeft Rik toe.

Geen grote aderlating

Door de coronacrisis moest hij de zaak drie maanden gesloten houden. “Die periode heb ik best goed overleefd dankzij het fijne gebaar van de gemeente die voor die maanden mijn huur annuleerde. Voeg daar nog eens de staatssteun aan toe, dus was het al bij al geen grote aderlating. Ik kreeg nog best wel een leefbaar loon.”

Of de heropening meteen ook volk naar de keet bracht? “Kijk, er was vanzelfsprekend wat creativiteit nodig om mijn vast cliënteel terug te winnen. Met de toestemming van de gemeente mocht ik gratis op het openbaar domein een ruim terras uitbouwen en dat was meteen een schot in de roos bij dit mooie weer. Een groot en veilig terras is vandaag een grote troef, want in coronatijden zitten mensen veel liever buiten waar veel open ruimte is en minder besmettingsgevaar. In een mum van tijd had ik mijn vast cliënteel terug.”

Opstart competitie

“Van sportactiviteiten die normaliter in de sporthal plaatsvinden, kan ik voorlopig nog niet profiteren, want er is nog geen enkele competitie heropgestart. De opstart van de basketbalcompetitie en de minivoetbalcompetitie zijn voor mij heel belangrijk.”

“Mochten die competities worden afgelast, is dat voor mij toch een serieuze streep door mijn rekening. In oktober kan ik immers minder rekenen op mijn terras. Bij slecht weer en geen competitie vallen de inkomsten dus diep terug.”

Geen ‘congé barbecue’ dit jaar

Net als in andere horecazaken hangt ook het succes van zijn cafetaria vast aan het verloop van coronapandemie. “Een volledige lockdown zou voor de horeca echt een catastrofe betekenen. Voorlopig krijg ik nog wekelijks twee groepen petanquers over de vloer, zodat ik helemaal geen reden heb tot klagen. Ik duim alleen voor de opstart van de basketbal- en minivoetbalcompetitie, anders breken er ook voor mij magere tijden aan.”

Helaas komt de jaarlijkse barbecue voor de klanten, bekend als ‘congé barbecue’, te vervallen en kunnen er eveneens geen andere groepsactiviteiten plaatsvinden. “Ik wanhoop echter nog niet. Met een beetje creativiteit houden we het hoofd wel boven water“, besluit Rik Decabooter. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier